• 0

Bisnod ponovo dodeljuje zlatni sertifikat za najbolje, a ove godine među privatnim i javne kompanije

Manifestacija dodele sertifikata planirana je za drugu polovinu godine, ako uslovi to dozvole, a stručnjaci Bisnode-a već su analizirali poslovanje kompanija

  • 0
biznis grafikon rasta

Foto: Shutterstock

biznis grafikon rasta

Foto: Shutterstock

Kompanija Bisnode Srbija dodeliće i ove godine svoj Sertifikat bonitetne izvrsnosti, koji predstavlja najvišu ocenu poslovnog subjekta i jedan je od najvažnijih evropskih standarda kojima se definiše kvalitet poslovanja. Reč je o međunarodno priznatom brendu poslovne izvrsnosti kompanije koji Bisnode u Srbiji dodeljuje od 2013. godine.

Na osnovu analize finansijskih izveštaja za prošlu godinu Bisnode metodologija bonitetne izvrsnosti razvrstava poslovne subjekte prema kriterijumima uspešnosti i likvidnosti u tri bonitetna razreda: A, AA i AAA. Poslovni subjekti koji tri godine zaredom zadovolje dokazne kriterijume za pripadnost najvišem bonitetnom razredu AAA stiču pravo na Zlatni (Gold) sertifikat.

- Da bi konkurisala za sertifikat važno je da firma ispuni svaki od propisanih parametara, počev od finansijskih, demografskih, navika plaćanja i poslovanja... Svaki segment poslovanja je važan i može biti presudan za pripadnost konkretnom bonitetnom razredu, počev od ocene stepena rizičnosti same delatnosti, procentualne verovatnoće o tendenciji blokade bankovnih računa/zadržavanja iste Bonitetne ocene, veka postojanja firme, ukupnog prihoda, kapitala, neto profitne marže i ostalo - navode iz Bisnode-a, prenosi Blic. 

Dakle, poslovanje i finansijski izveštaji za 2017, 2018. i 2019. godinu bili su predmet analize prilikom dodele ovogodišnjih Zlatnih sertifikata. Iz Bisnode-a naglašavaju da je vrlo važno, kada je u pitanju zlatni sertifikat, da se u svim zemljama primenjuju isti strogi kriterijumi prilikom ocenjivanja.

Inače, privredni subjekti sa zlatnom bonitetnom ocenom AAA imaju verovatnoću od 91% da će bonitetnu izvrsnost ostvariti i u narednoj poslovnoj godini.

Sertifikat i za državna preduzeća

 

Zlatni sertifikat trenutno poseduju kompanije Gomex, TM Inženjering, Alma Quattro, Pro-Bag, Aerodrom Nikola Tesla, Politika, Vega IT, Mikoterm Electronic, Interšped, Lanus, Perform, Elektrostar, Panšped, Al Pack Group, Vega, Seracell, Smart Systems, Umbrella Corporation, Termah Group, Triton Oil, Bravus, Vizija Računovodstvo, Termovent, Pegaz centar, Privredni savetnik, ali i mnoge druge.

Među dobitnicima sertifikata je i državno preduzeće Dipos, a iz Bisnode-a kažu da se i na državne firme odnose isti kriterijumi kao i za privatni sektor. Na osnovu Bisnode parametara i međunarodnih smernica izračunavanja bonitetne ocene, Dipos je ocenjen sa 100 od maksimalnih 100 poena i tako se ova kompanija svrstala među 0,4 odsto poslovno najstabilnijih, u konkurenciji 473.526 aktivnih domaćih firmi.

- Sertifikat trostruko zlatno A (AAA) kompanije Bisnode, koji je Dipos dobio za odlično poslovanje i finansijske rezultate u protekle tri godine, još jedan je podstrek za sve nas da ostanemo na tako visokom nivou. Svakako i podsticaj da pokušamo da budemo još bolji, a mislim da je uvek moguće dostići i jedan stepenik više - kaže Đoko Krivokapić, direktor Diposa.

On dodaje da je Dipos, inače, krenuo u standardizaciju tokom poslednjh nekoliko godina.

- Osim rada na poboljšanju finansijskih rezultata, stavili smo akcenat na sticanje standarda, pa tako, između ostalog, posedujemo i standard ISO 9001, koji nam je dodelila sertifikaciona kuća Das iz Velike Britanije. Prema njihovim rečima, mi smo među retkim preduzećima koja poseduju i ovaj standard - navodi Krivokapić.

Relevantnost na tržištu

 

Kompanije koje poseduju Zlatni AAA sertifikat kažu da im je ocena poslovne izvrsnosti od strane Bisnoda u Srbiji dokaz dobrog poslovanja i pravca u kome se kreću.

- Kompaniji Termovent AAA sertifikat o kreditnoj bonitetnosti najviše znači jer nam govori da je kompanija na pravom putu i da svakodnevno napreduje. Pored toga, ovaj sertifikat nam pruža neophodnu relevantnost na tržištu, pogotovu u saradnji sa partnerima iz Evropske unije i Rusije - ističe Andrija Perović, generalni direktor Termoventa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>