• 0

Dogovor lidera Z.B. o ekonomskom oporavku regiona: Sloboda kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi

Lideri su ponovo naglasili da bi građani uskoro trebalo da vide investicije, posebno u infrastrukturu

  • 0
Zapadni BALKAN video SAMIT VUCIC

Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Lideri zapadnobalkanske šestorke obavezali su se da će olakšati i promovisati konkretne korake ka regionalnom ekonomskom razvoju kako bi se podstakao ekonomski oporavak nakon krize izazvane kovidom-19, objavljeno je na sajtu organizatora skupa - vašingtonskog Atlanskog saveta.

Tako će, kako se navodi, biti podstaknuta dugoročna konkurentnost regiona i pojačana njegova privlačnost za investitore.

Lideri su naglasili da bi svi građani na Zapadnom Balkanu uskoro tebalo da vide opipljiv napredak, jer su zbog pandemije drastično smanjene ekonomske aktivnosti u regionu, dok regionalna ekonomska integracija, prema Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), može da poveća BDP za više od 10 odsto.

Da bi se rezultati pokazali odmah i kako bi se ojačali procesi koji su u toku, lideri su najavili da će se njihov pristup u regionalnim inicijativama graditi na nekoliko stubova.

Kao prvi, ističe se primenjivanje četiri slobode kretanja unutar EU - robe, usluga, kapitala i ljudi, što je srce je evropskih integracija.

U skladu s tim, lideri su se složili da nastave produbljivanje regionalne ekonomske integracije, nadograđujući ih pravilima i standardima EU i na taj način približe region i njegove kompanije unutrašnjem tržištu EU. Da bi to učinili, lideri su zadužili svoje institucije da, u koordinaciji s regionalnim organizacijama, pripreme akcioni plan strukturiran oko četiri slobode, za usvajanje na samitu u Sofiji planiranom za novembar u okviru Berlinskog procesa.

Kao drugi stub, u zaključcima danšnjeg samita navodi se brzo pokretanje investicionih projekata.

Lideri su ponovo naglasili da bi građani uskoro trebalo da vide investicije, posebno u infrastrukturu.

U tom cilju, oni se obavezuju da će stvoriti potrebne uslove za maksimiziranje uticaja investicija koje su deo oporavka, kao i da će pomoći identifikovanju projekata sa regionalnim uticajem, da stvore uslove potrebne regionalnim inicijativama i da ostanu angažovani kako bi se sredstva isplatila brzo, transparentno i sa najvećim uticajem. Ovo će osigurati da građani regiona vide da se ekonomska aktivnost odvija brzo.

Treći i poslednji stub je praćenje primene - ljudi bi trebalo da znaju da zapadnobalkanska šestorka radi ono što obećavaju njeni lideri. Lideri su se složili da na najtransparentniji, efikasniji i inkluzivniji način primene potrebne mere kako bi se olakšalo slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i osoba i privukle investicije.

Veće za regionalnu saradnju (RC C) ima posebnu ulogu u pružanju okvira za napredak i pripreme za samit u Sofiji zakazan za novembar, kaže se u zaključima današnjeg Samita.

Lideri zapadnobalkanske šestorke sastali su se onlajn na poziv vašingtonskog Atlanskog saveta, kako bi razgovaralai o praktičnim merama kojima će se stvoriti prilike za napredak u regionu.

Video: Predsednik Srbije na Samitu o ekonomiji Zapadnog Balkana

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>