• 4
 ≫ 

Svi hrle u Grčku, a šta je sa Kiprom? Ovom ostrvu preti turistički sunovrat

 ≫ 

Putnici koji obično pune kasu Kipra, svake godine u ovo vreme, sada nisu u mogućnosti da putuju tamo. To su pre svega Rusi, Britanci, Izraelci

  • 4
Pafos, Kipar

Pafos / pixabay.com

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija je saopštila da su ekonomski gubici u turističkom sektoru, na globalnom nivou, dostigli 320 milijardi dolara za samo 5 meseci, odnosno od početka pandemije do sad.

U skladu sa tim je i podatak da je broj međunarodnih turista smanjen za 56%, a čak i oni koji sada mogu da putuju - ne usuđuju se. Doduše, ima i onih koji su jedva dočekali otvaranje granica, iz koje god zemlje da dolaze, kako bi pohrlili na more.

Grčka je tradicionalno najinteresantnija evropska letnja destinacija za sve, pored Hrvatske i Španije. Tamo trenutno ima turista, štaviše, bilo ih je odmah po otvaranju granica (pre nekoliko nedelja). Ipak, broj poseta nije na nivou za kakav Grci znaju. Ali, svakako im se piše bolje nego Kipru.

Ta ostrvska zemlja doživljava oštar turistički i ekonomski pad, jer ne očekuje da će je ove godine posetiti više od 25 odsto od rekordnih četiri miliona turista, koliko ih je bilo 2019.

Zamenik ministra turizma, Savas Perdios, kaže da je evidentno da će prihodi od turizma pasti ove godine, ali ono što je zabrinjavajuće, jeste da će pandemija trajno negativno uticati na kiparsku turističku industriju. Pre svega, zato što će ljudi ubuduće opreznije birati mesto za odmor, a boravak na ostrvu može biti "mač sa dve oštrice".

Ovoj zemlji turizam donosi više od 13 odsto prihoda, a sama ekonomija je vredna 22 milijarde evra. Najviše "koristi" imaju od Britanaca, Rusa i Izraelaca, međutim, tamošnji putnici sada nisu u mogućnosti da posete Kipar. Ipak, Perdios zaključuje da je zdravlje svakako na prvom mestu.

Video: Bogata istorija i snažno prijateljstvo sa Srbima: Evo zašto morate da posetite Krf

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ime

    30. jul 2020 | 09:08

    Pa kad Kipar bude spustio cene mozda ce imati i turiste,Kipar je nerealno skup tj.preskup,Grcka je povoljna zato i ima turiste za razliku od Kipra!

  • Enkip

    30. jul 2020 | 09:30

    Kipar je jako skup a uskuga nista posebno

  • y

    31. jul 2020 | 07:23

    Načiće i oni lekciju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>