• 0

Analitičari potcenili američkog lidera: Gubitak je veliki, ali kreće oporavak

Dženeral Motors je u drugom kvartalu zabeležio neto gubitak od 758 miliona dolara

  • 0
General motors, Dženeral motors

Foto: Profimedia

Dok su se mnoge auto-kompanije tokom pandemije Covid-19 "bacile" na proizvodnju respiratora i maski za lice, Tesla je ubirao plodove svoje "zelene politike", kao jedini profiter među liderima ove industrije.

Dženeral Motors svakako nije bio izuzet tokom krize, štaviše, Tramp je krajem marta potpisao ukaz kojim obavezuje američkog giganta da svoju proizvodnju preusmeri na zaštitnu opremu.

Pored turizma i avio-industrije, ova grana je pretrpela najviše, a tek se sada postepeno oporavlja.

Dženeral Motors (GM) je zabeležio neto gubitak u drugom kvartalu (april-jun) od 758 miliona dolara, ili 56 centi po akciji, u odnosu na profit od 2,4 milijarde dolara (1,66 dolara po akciji) u istom periodu 2019.

Kako izveštava Rojters, negativan prilagođeni rezultat iznosi 806 miliona dolara, odnosno 50 centi po akciji, ako se isključe jednokratne stavke. Ipak, to je značajno manje od prognoze analitičara, koji su ocenili 1,77 dolara po deonici.

Uprkos višenedeljnom zastoju, finansijska direktorka kompanije Divija Surjadevara, rekla je da bi GM mogao da generiše dovoljno sredstava za otplatu zajma od 16 milijardi dolara do kraja 2020, ako ekonomija SAD nastavi da se oporavlja.

Gigant nije izneo prognozu o zaradi za celu godinu, ali je konstatovao da je u bilansu stanja na kraju drugog kvartala - imao 30,6 milijardi dolara u gotovini. U tromesečju koje obuhvata april-jun GM je zabeležio znake oporavka prometa u maloprodaji, nakon pada od 35% u aprilu (u odnosu na 4. mesec 2019).

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>