• 54
 ≫ 

Vučić: Putovaćemo sat i po do Niša, a 27 minuta do Novog Sada! Ni kafu za to vreme ne stižete popiti

 ≫ 

"Srbija neće imati dvocifreni pad, za razliku od mnogih zemalja. Neke evropske države hoće čak i 20 odsto", rekao je Vučić

  • 54

Dešavaju se brže i veće promene nego tokom i posle Drugog svetskog rata, menja se globalna ekonomija. Zbog toga je bilo važno da uđemo u ekonomski pucanj, i vide se već rezultati, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.

On je istakao da se očekuje fleš analiza po kojoj će Srbija imati među najboljim rezulatitima u Evropi.

- Već imamo nešto od cifri. Mi smo industriju, industrijsku proizvodnju koja je porasla 2, 6 odsto u odnosu na jun prošle godine, što je pravo malo čudo i čestitam kompanijama u Srbiji i građanima na jednom gotovo neverovatnom rezulatu - istakao je on.

Veruje da Srbija neće imati dvocifreni pad, za razliku od mnogih zemalja u Evropi, od kojih će neke imati pad od čak 20 odsto.  To će, dodaje, našoj zemlji dati zamajac za godine koje dolaze.

Kako je kazao, očekivanja zbog korona virusa i posledica pandemije su da Srbija neće imati dvocifreni pad rasta u trenutku kada će 90 odsto evropskih zemalja imati pad od minus 12 ili minus 14 odsto.

- Naše procene su da ćemo imati minus 9,9 odsto, ali ja danas mogu da vam kažem da će biti i od toga bolje i do kraja godine očekujem rast, kada u decembru bude vakcina na raspolaganju - naglasio je predsednik.

Istakao je da je ubeđen da će Srbija biti najbolja u Evropi sa rastom oko nule.

To je, kako je rekao, zbog toga što je budžet Srbije zdrav. 

"Držaćemo javni dug oko 60 odsto"

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Držaćemo svoj nivo javnog duga oko 60 odsto, nikada nećemo da se vratimo na onaj nivo od 79 odsto - rekao je on.

Naveo je podatak da trenutno u Srbiji ima 61.303 gradilišta u našoj zemlji. To je 16.000 više.

- U ovom trenutku Srbija gradi tri auto-puta, i krenuće da radi još više - rekao je predsednik govoreći o infrastrukturnim projektima.

Istakao je da se priprema sve za radove brzhe pruge do Niša, koja će nam omogućiti da od Beograda do tog grada stižemo za sat i po vremena, brzinom koju će odrediti inženjeri. Do Novos Sada, najavio je Vučić, putovaće se za 27 minuta.

- To je revolucionarno. Od centra Beograda do centra Novog Sada stizaćemo za 27 minuta. Za to vreme ne možete da stignete ni kafu da popijete - naveo je.

Dodao je da će morati dodatno da se pozabavi sa sektorom rudarstva i električne energije, te da se vidi šta može na tom polju da se uradi u narednom periodu, kako bi se ostvarili takođe značajni rezultati kao u drugim privrednim oblastima.

Poručio je da prati brojeve vezane za pandemiju korona virusa i naglasio da se vidi da se postižu rezultati kada su građani disciplinovani, a zahvaljujući napornom radu, kako je kazao, fantastičnih lekara i sestara.

"Želimo da nađemo model za slobodan protok robe i kapitala sa Prištinom"

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Zainteresovani smo da nađemo model kojim ćemo omogućiti slobodan protok robe i kapitala, mislim da je to važno za sve nas - rekao je Vučić.

On se osvrnuo na zaključke juče održanog samita Atalnskog saveta.  Pomenuo je i važnost ekonomije, u celom regionu, a zaključci od juče govore o tome da zbog odluka Prištine Srbija gubi 26.000 sati čekanja.

- Zaključci Atlanstkog saveta su ključni, uključujući implementaciju 4 slobode EU: sloboda protoka ljudi, kapitala i usluga i tu se na poseban način govori u tome da mi u čekanju naših kamiona na granicama gubimo 26 miilona sati, a to je 7 odsto kompletnih operativnih troškova, koliko bismo milijardi mogli da uštedimo  - kazao je on.

Vučić je u tom smislu naveo da 17 odsto našeg izvoza odnosi se na region Zapadnog Balkana.

Srbija se opredelila, kako je rekao za mir i stabilnost u regionu i tome je apsolutno posvećena, zbog čega i vodi dijalog s Prištinom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki Tamo

    30. jul 2020 | 11:00

    Bolje da nadjem posao u Novom Sadu posto mi zbog Vesica u BG od kuce do posla treba vise od sat vremena.

  • 656

    30. jul 2020 | 11:18

    Sat ipo do Niša. Isto kao petkom od bloka 70 do Mirjeva.

  • Nikson

    30. jul 2020 | 11:18

    Iz kog centra Beograda, ne misli valjda na stanicu Prokop , remek delo naših urbanista iz CIP_a

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>