• 0

Shell nema lepe vesti: Profit opao 82 odsto, nema više milijardi, moraju da se zadovolje milionima

Naftna kompanija sa sedištem u Hagu je 2019. registrovala prihod u visini od 344,9 milijardi dolara

  • 0
Shell, Šel, pumpa, gorivo, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Mešovito kretanje nafte na berzama, istorijski pad na 0 dolara i slaba potražnja energije, uticali su na to da naftni gigant, sa sedištem u Holandiji, drugi kvartal 2020. završi veoma loše.

Naime, u drugom tromesečju, pad profita Šela (Royal Dutch Shell) iznosio je 82 odsto. Kako je anglo-holandska kompanija danas izvestila, prilagođena zarada za period april-jun ove godine je 638 miliona dolara, što je značajno manje u odnosu na neto dobit od 3,5 milijardi dolara u istom periodu 2019.

Takođe, u prva tri meseca 2020, Šel je prijavio neto dobit od 2,9 milijardi USD, ali je sunovrat počeo zajedno s korona krizom, što su dodatno poremetile istočno-zapadne tenzije. Kada to sve prevedemo u gubitak, on iznosi 18,4 milijarde dolara za drugi kvartal.

To je usledilo nakon naplate za umanjenje vrednosti u iznosu od 16,8 milijardi američkih dolara, nakon oporezivanja u istom periodu, s obzirom na to da naftu sada čekaju znatno niže cene u narednih 30 godina. Šel je ranije upozoravao da bi tokom tromesečnog perioda mogao da obavi zbirne troškove za umanjenje vrednosti nakon oporezivanja, u rasponu od 15 do 22 milijarde dolara.

Izvršni direktor kompanije je rekao da je to "bezgotovinska mera koja odražava način na koji kompanija prati dešavanje na tržištu ubuduće, ali je svakako izvršena i revizija bilansa".

Pandemija još traje, sve je neizvesno, a akcije kompanije Šel su potonule za 2% danas ujutru.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>