• 2

"Novi paket mera za očuvanje radnih mesta i privredne aktivnosti": Prvi minimalac za deset dana

Mikro, mala i srednja preduzeća, koja su dobila minimalnu zaradu u julu mesecu, ne treba da se prijavljuju za nove mere

  • 2
Siniša Mali, budžet, evri

Foto-montaža: Tanjug/Sava Radovanović, Shutterstock

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ocenio je da je današnje usvajanje pravnog okvira za sprovođenje drugog paketa ekonomskih mera izuzetno značajan korak države koji će nam omogućiti očuvanje radnih mesta, ali i proizvodnih kapaciteta, odnosno pomoći našoj privredi da se na najbolji način izbori sa negativnim posledicama virusa korona.

- Ukupan paket je vredan 66 milijardi dinara i podrazumeva isplatu 60 odsto minimalne zarade u avgustu i septembru, kao i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec - objasnio je on.

Mali je dodao da se novi paket mera nadovezuje na prethodni, za koji je izdvojeno 5,1 milijardu evra, a da je i Narodna banka Srbije izašla u susret građanima i privredi sa novim moratorijumom na plaćanje kredita za dva meseca.

- Mikro, mala i srednja preduzeća, koja su dobila minimalnu zaradu u julu mesecu, ne treba da se prijavljuju za nove mere, jer će po automatizmu dobiti i 60 odsto minimalne zarade u avgustu, kao i u septembru za svoje zaposlene. Nastojali smo da to bude jednostavan proces. Ukoliko neko ne želi pomoć države, taj novac može da vrati u trezor Republike Srbije - istakao je Mali.

On je dodao da će prvih 60 odsto prvog minimalca za zaposlene biti na računima poslodavaca do 10. avgusta, dok je druga uplata planirana za septembar.

Ministar finansija je istakao da je i preduzećima koja su osnovana nakon 15. marta ove godine, zaključno sa 20. julom 2020, omogućeno da se prijave za pomoć.

- Oni moraju da se prijave i popune PPP-PD obrazac da bi u septembru dobili dve minimalne zarade. S obzirom da je prijavljivanje tokom avgusta, zbog toga će u septembru dobiti dve minimalne zarade, kako je i obećano - naveo je Mali i dodao da je važno da se i novoosnovanim preduzećima da mogućnost da dobiju novac iz drugog paketa mera Vlade Republike Srbije.

Planirano je i da preduzeća iz kategorije velikih pravnih subjekata dobiju pomoć države u vidu 50 odsto minimalne zarade za one radnike koji su imali odluku o prekidu rada i ta preduzeća već imaju ustaljenu proceduru da se do 15. u mesecu prijave sa listom zaposlenih kojima je rad prekinut, kako bi ostvarili pravo na direktna davanja.

"Isplatilo se što smo dali 100 evra" 

 

100 evra, pare, evri

Foto: Shutterstock

Ministar finansija je naveo da je jasno da privredna aktivnost u Srbiji postoji, ali i da su vidljivi rezultati mera koje se sprovode.

- Isplatilo se to što smo uplatili svakom punoletnom građaninu po 100 evra. Taj novac je ušao u privredne tokove, isplatilo se i to što smo dali tri minimalne zarade, a tu je i likvidnost. Naglasio bih i značaj Fonda za razvoj, odnosno da je odobreno 1.200 kredita, odnosno 6,8 milijardi dinara već je ušlo u sistem. Po pitanju garantne šeme, preko milijardu evra je već iskorišćeno za likvidnost preduzeća. Odobreno je kredita za oko 10, 11 hiljada preduzeća - rekao je on.

Mali je precizirao da je za pomoć privredi i građanima ukupno izdvojeno 5,8 milijardi evra, što čini 12,5 odsto našeg BDP-a.

- Na pravi način smo definisali prvi program ekonomskih mera, za šta smo izdvojili 5,1 milijardu evra. Sada država izdvaja dodatnih 66 milijardi dinara, a ako uz to dodamo i 2,6 milijarde za individualne proizvođače, pomoć penzionerima od 4.000 dinara, povećanje plata od 10 odsto svim zdravstvenim radnicima, dolazimo do cifre od 5,8 milijardi evra ukupne pomoći - rekao je Mali.

Mali je istakao da je ponosan na napore države da pomogne i građanima i privredi, ali i primetio da nema puno zemalja u svetu koje su pripremile toliko jak i sveobuhvatan program.

On je naveo da nam preduzete ekonomske mere daju za pravo da se nadamo najboljem rezultatu.

Ministar finansija je ponovio da su penzije i plate u javnom sektoru stabilne.

- U ovom trenutku održavamo potpunu stabilnost. Ako pogledate kurs, on se u poslednjih par meseci i pored najveće ekonomske krize u svetu ikada, nije promenio. Stabilnost se zadržala, inflacija nije porasla, kao što je to bio slučaj u nekim prethodnim krizama. Zadržana je makroekonomska stabilnost, prvi paket mera je bio na vreme i sva obećanja koja smo dali su ispunjena - istakao je on.

Mali je zaključio da je država stabilna i sigurna, te da je na sebe preuzela najveći deo krize, što je, kako je ocenio, posao svake odgovorne države.

Video: Vasić: Bankama rok tri dana da na internet stranicama postave ponudu za moratorijum

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa

    30. jul 2020 | 20:48

    Ma smanjite doprinose kao nemci

  • J....

    30. jul 2020 | 15:51

    Ako se nastavlja sta je sa dazbinama za jun mesec??da li se one prebacuju za 21 godinu ili se sutra uplacuju??

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>