• 22
 ≫ 

Kopaće se litijum u Srbiji: Rio Tinto odobrio finansiranje Studije izvodljivosti za Jadar

 ≫ 

Rio tinto odobrio finansiranje Studije izvodljivosti za Jadar

  • 22

Kompanija Rio Tinto je odobrila je dodatno ulaganje od gotovo 200 miliona američkih dolara za dalji razvoj litijum-bor projekta "Jadar" u Srbiji.

Ovim sredstvima će se primarno finansirati izrada Studije izvodljivosti, uključujući završetak detaljnih inženjerskih planova, otkup zemljišta i ishodovanje neophodnih dozvola do kraja 2021. godine u skladu sa rasporedom projekata, piše u saopštenju koje je dostavljeno našem portalu.

Izvršni direktor Rio Tinta za energiju i minerale Bold Batar rekao je da portfolio projekata litijuma kompanije "Rio Tinto" predstavlja važan deo vizije da se iskoristie prilike koje se javljaju u sklopu tranzicije u budućnost sa niskim udelom ugljenika.

- Radujemo se što ćemo blisko sarađivati sa Vladom Republike Srbije tokom sledećih osamnaest meseci dok budemo razvijali i potvrđivali svoje razumevanje projekta do tačke kada možemo da tražimo konačnu odluku o investiranju od strane Odbora direktora Rio Tinta - izjavio je Batar.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, naglasila da je nastavak njihovog poslovanja na projektu „Jadar“, kod Loznice, od izuzetne važnosti za Srbiju, posebno u vreme pandemije korona virusa sa kojom se suočava čitav svet.

Ona je istakla značaj usvajanja prethodne Studije opravdanosti projekta u nastavku projekta, istakavši da je to dobra vest ne samo za Vladu Srbije, koja neposredno sarađuje sa Rio Tintom, već i za lokalnu zajednicu s obzirom na to da je na projektu angažovan veliki broj ljudi.

Ležište "Jadar" ima visokokvalitetnu mineralizaciju bora i litijuma koja podržava dug životni vek operacije i spada u red onih sa najnižim operativnim troškovima za oba proizvoda.

Jedinstveni mineral jadarit otkriven je 2004. godine blizu grada Loznice u zapadnoj Srbiji od strane geologa kompanije "Rio Tinto".

Kompanija je završila detaljna geološka istraživanja ležišta u februaru 2020. godine.

Rezultati programa bušenja se sada obrađuju u sklopu izrade naredne verzije geološkog modela.

Ovo ažuriranje olakšaće deklarisanje rezervi po JORC-u u sklopu izrade Studije izvodljivosti i za podnošenje Elaborata o rezervama u skladu sa propisima Republike Srbije, kojima se reguliše oblast geoloških istraživanja i rudarstva.

Izgradnja projekta uključuje podzemni rudnik, industrijsko postrojenje za preradu meneralne sirovine i svu pripadajuću infrastrukturu.

Projekat ima potencijal da obezbedi značajne količine svetske tražnje ka krajnjim industrijskim proizvodima za proizvodnju litijumskih baterija za električna vozila i skladištenje energije.

Paralelno sa tim, "Rio Tinto" je takođe započeo rad na puštanju u pogon demo postrojenja za proizvodnju litijuma u Sjedinjenim Američkim Državama, putem koje će se ekstrakovati litijum iz rudarskog otpada rudnika Boron u Kaliforniji.

To postrojenje potencijalno može proizvesti 10 tona litijum-karbonata godišnje, koji se koristi za baterije za električna vozila i elektro-aparate za široku potrošnju.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvoali su i ministar rudarstva i energetike Aleksnar Antić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Podsetimo, naša ekipa prva je posetila nalazišta litijuma kod Loznice.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    30. jul 2020 | 21:19

    Jad i jadnici kad kuća ostane bez para tad se sve daje u bescenje, ova srbija je odškojovala toliko stručnjaka koji ničemu ne vrede osnovnu sirovinu blato nisu znali da prerade i plasiraju svetu a neki vajni stručnjaci ali su dobri u rasprodaji državnix resursa šta oni da izmisle kad su drugi za njix izmišljali njihovo je da rasprodaju a za uzvrat traže od naroda da budu strpljivi biće bolje i to tako traje još od vremena radja domanovića

  • zac

    30. jul 2020 | 17:58

    Nasa drzava bi trebala sama da finansira i kasnije iskoriscava svo blago koje nam je priroda podarila, nadam se da to nece otici u neku drugu drzavu!

  • Alex

    30. jul 2020 | 20:02

    I zbog nikakve rudne rente malte ne za džabe će nam odnositi nešto od čega smo se mogli preporoditi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>