• 0
 ≫ 

Britanska gradilišta podižu svest radnika o UV zaštiti: Ovo ih čeka kada dođu na posao

 ≫ 

Melanom je najčešće zastupljena vrsta kancera, pa poslodavci čine sve napore da zaštite radnike koji mnogo vremena provode na otvorenom

  • 0
Građevinari, Građevinski radnici, zidari, gradilište Oko 72% građevinskih radnika nema svest o tome kako sunčevi zraci utiču na čoveka / Foto: Shutterstock

Iako nam sada, u jeku korona virusa, zaštita od sunca deluje kao manje bitna stvar, činjenica je da UV zraci mogu napraviti velike probleme onima koji su im dugoročno izloženi, kao na primer, radnici na gradilištu.

Prema istraživanju firme "SCJ Professional", stavove u odnosu na SPF zaštitu teško je promeniti, jer je osobe, naročito one muškog pola, na smatraju važnom. Kreme sa zaštitnim faktorom, na radnom mestu, koriste samo ako ih poslodavac obezbedi, pa je i njihova svest o tome počela da raste.

Možda niste znali, ali rak kože je najčešće zastupljena vrsta kancera na svetu. Svake godine, Velika Britanija zabeleži 1.700 potvrđenih slučajeva, kod onih koji su se preterano izlagali suncu, a 60 se završi fatalno.

Da li su građevinski radnici svesni opasnosti UV zraka?

Statistika u Britaniji govori sama za sebe, 44 odsto slučajeva melanoma pripisuje se radnicima iz ovog sektora. Studija je pokazala da je tokom leta 2018, koje je bilo pretoplo čak i na Ostrvu, samo jedan od četiri radnika, koji rade na otvorenom, koristio SPF kremu.

Oko 72% njih je reklo da nema svest o tome kako sunčevi zraci mogu uticati na čoveka. Problem je što oni prodiru i kroz oblake, odnosno čak i tokom tmurnih dana, pa nas mogu prevariti.

Ipak, neka britanska gradilišta ozbiljno shvataju problem, pa su radnicima obezbedila aparat iz kog se istisne krema sa zaštitnim faktorom.

Na ulazu u gradilište je čak postavljena i tabla koja govori o tome koliko je intenzivno UV zračenje u datom trenutku. Dakle, radna oprema i šlemovi nisu uvek dovoljni, i ne štite samo od povreda na radu, već i od sunca.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>