• 0

Sunovrat američke privrede oborio indekse na Volstritu: Palo raspoloženje investitora

Jačaju jedino akcije tehnoloških giganata jer se očekuju rezultati

  • 0
Wall Street, New York Stock Exchange, Njujorška berza

Foto: Tanjug/AP

Indeksi na Volstritu, industrijski Dau Džons i S&P 500, zaključili su noćas trgovanje u padu pošto su se investitori bavili analizom pokazatelja koji su u drugom kvartalu uzrokovali najveći ekonomski pad SAD-a ikada.

Pad indeksa je ipak ostao pod kontrolom, pošto su akcije velikih tehnoloških kompanija ojačale uoči objavljivanja izveštaja o poslovanju.

Indeks Dau Džons oslabio je za 225,92 poena ili 0,8 posto, završavajući trgovački dan na 26.313,65 poena, dok je S&P 500 skliznuo za 0,4 procenta na 3.246,22 boda.

Nasuprot tome, tehološki indeks Nasdak Kompozit je ojačao za 0,4 odsto na 10.587,81 poena.

Prema juče objavljenim podacima američke vlade, bruto domaći proizvod SAD pao je za rekordnih 32,9 posto u drugom kvartalu.

Ovaj pad, ipak nije toliko veliki koliko se strahovalo, budući da su ekonomisti u anketi kompanije Dau Džons predviđali da će iznositi 34,7 procenata.

Na pad raspoloženja investitora su takođe uticale informacije o broju podnetih zahteva u SAD za dobijanje naklade za nezaposlenost tokom prošle nedelje, i o predlogu predsednika Donalda Trampa da se odlože predsednički izbori zakazani za 3. novembar, što su odbacili i demokrate i republikanci.

Američko Ministarstvo rada je objavilo u četvrtak da je prošle nedelje 1,43 miliona Amerikanaca podnelo zahteve za državnom pomoći zbog nezapoislenosti, što se poklopilo sa očekivanjima analitičara.

Ipak, trajni nalozi, odnosno broj ljudi kojima se naknade isplaćuju najmanje dve nedelje, porastao je na 17.018 miliona u odnosu na oko 16 miliona prethodne nedelje.

izazovi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>