• 0
 ≫ 

Oldskul milijarderi znaju gde ima para, a to nisu ni tehnologija ni farmacija

 ≫ 

Zlato im je ove godine donelo ukupno 2,8 milijardi USD

  • 0
Aleksander Nesis, Mohammed Hussein Al Amoudi, Suleyman Kerimov Aleksander Nesis, Muhamed Husein Al Amoudi, Sulejman Kerimov / Foto: Wikimedia/ICT Group, Wikimedia/Hlebushek, Printskrin: Youtube

Tehnološke i farmaceutske kompanije su "blago" danas, što se pokazalo kao tačno i u doba najveće zdravstveno-ekonomske krize koju svet pamti. Ipak, nisu jedine koje donose novac.

Tri svetska milijardera, orijentisana na ulaganje u rudnike, uspela su da kolektivno postanu bogatiji za 2,8 milijardi USD ove godine, samo zbog zlata.

Cena žutog metala je nedavno naprasno skočila na skoro 2.000 dolara po unci, a prema nekim predviđanjima, ta cifra bi mogla da se popne sve do 3.500 USD u narednom periodu. U svakom slučaju, "old-school" investitori su pokazali da još ima mnogo razloga za verovanje u zlato.

Oni su Aleksander Nesis, Muhamed Al Amoudi i Sulejman Kerimov, a među najbogatijim ljudima sveta, imaju najveći pristup zlatu.

Zahvaljujući pandemiji korona virusa koja uništava ekonomije, a centralne banke i vlade pojačavaju stimulativne mere, zlato je ponovo na tronu. Investitori koji "lete" ka plemenitom metalu gurnuli su njegovu cenu na rekordno visok nivo.

Kerimov, čija porodica kontroliše oko 77% kompanije "Polyus PJSC", najvećeg ruskog rudnika zlata, sada vredi 6,6 milijardi USD, a samo ove godine je tom bogatstvu pridodato 1,6 milijardi USD, pošto su se akcije njegove kompanije skoro udvostručile.

Bogatstvo Nesisa, čija "ICT Group" ima 27% udela u "Polymetal International Plc", poraslo je na 3,7 milijardi dolara, dok se kompanija "MIDROC Gold Mine Plc" popela na 9,2 milijarde dolara.

Video: Zlatni sat vredan čitavo bogatstvo koji je bio u vlasništvu ludog kralja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>