• 1
 ≫ 

Porast privrede u junu, neočekivan u pozitivnom smislu: Ovi sektori su vukli Srbiju

 ≫ 

Promet u trgovini koji je najveći indikator - najveći deo onoga što zovemo usluge, je u junu ove godine u odnosu na jun 2019. godine imao rast od 11,5 odsto

  • 1
Srbija, grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis

Foto: Pixabay

U junu mesecu dogodio se porast privrednih aktivnosti, a kako je rekao direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević niko nije očekivao da će rast industrije biti 2,6 odsto u odnosu na jun prošle godine, odnosno 9,5 odsto u odnosu na prethodni - maj mesec.

Kovačević kaže da jun mesec po pitanju privrednih aktivnosti u Srbiji izgleda neočekivano u pozitivnom smislu.

- Prerađivačka industrija zabeležila je rast od 11,3 postu odnosu na maj, a ceo drugi kvartal će biti na nivou od - 7,8 posto. A taj kvartal obuhvata i april koji je bio mesec najdubljeg pada, jer tada su primenjivane najoštrije mere za sprečavanje pandemije -rekao je on.

Slične neočekivano pozitivne rezultate pokazalo je i građevinarstvo.

- Kod građevinarstva je bila pretpostavka da će u drugom kvartalu biti na -11 posto a u stvari bićemo na nekih -0,8 posto. Promet u trgovini koji je najveći indikator - najveći deo onoga što zovemo usluge, je u junu ove godine u odnosu na jun 2019. godine imao rast od 11,5 odsto, a celom drugom kvartalu je na nekih - 0,7 odsto - kaže Kovačević.

Rezultati ukazuju - privremni izlazak iz krize 

 

Miladin Kovačević

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je ocenio, junski rezultati su zapravo situacija koja bi se mogla nazvati makar privremenim izlaskom iz krize koju je izazvala pandemija.

- A to je najbolja situacija izlaska u grafici latiničkog slova V. Imali smo žestok, značajan pad u aprilu mesecu, a onda veoma brzo rast i vraćanje na nivoe koje smo imali prošle godine i preko njih - rekao je on.

Jedina delatnost koja je značajno slabija nego prošle godine je turizam pokazuju podaci.

- Ali turizam u našoj ekonomiji ne učestvuje više od 1,5 do 1,6 procenata, makar da je turizam bila propulzivna oblast prethodnih godina, a bio bi i ove da nije bilo pandemije - rekao je on.

Kovačević je rekao da spoljnotrgovinska razmena pokazuje u junu opopravak u odnosu na maj mesec.

- U prvom polugođu, izvoz beleži pad od nekih 6,8 posto pada, uvoz još manji pad - 5,2 posto, a tu se nalaze meseci od marta do kraja juna, karakteristični po posledicama pandemije po ekonomiju. Možemo reći da ovo zaista nije neki sameriv, ili značajan pad - pogotovo ako se osvrnemo na to kako su prošle neke druge zemlje - rekao je on za Tanjug.

Iako ne može precizno da kaže koliki će biti BDP za drug kvartal, iznosi procenu da stopa pada BDP-a u drugom kvartalu neće biti niža od 5,5 posto, odnosno 5 procenata.

Kompanije i dalje verne Srbiji

 

- U velikim i značajnim ekonomijama stope pada dosežu od -10 do -30 procenata kao kod američke u drugom kvartalu - rekao je Kovačević i dodao da je Srbija na drugačijem koloseku.

On je naglasio da se za ovakve rezultate najviše može zahvaliti inerciji rasta koja je bila vrlo ubrzana od sredine prošle godine, pa sve do prvog kvartala ove godine, iako je i jedan njegov deo prošao u vanrednom stanju.

- Ta intercija je značajno doprinela očuvanju ekonomije, više nego što očekivalo. Brzo su došle i mere države, značajne jer su nosile 5,1 milijardu evra, a vidimo i da će u nekoj meri bi produžene i dodatne - rekao je on.

Dodao je da se nije dogodio prekid spoljnotrgovinskih veza sa zemljama sa kojima Srbija ima značajnu razmenu a čije kompanije imaju preduzeća u Srbiji, pre svega u domenu mašinske industrije, industrije komponenti i delova za automobile.

- To jesu industrije koje su trpele pad, i gubitak, ali nije došlo do takvog pada i gubitka koji bi više urušio industrijsku proizvodnju - rekao je on.

Dodao je da su kompanije koje su bile uvoznici tih proizvoda iz Srbije i dalje ostale verne, svojim kompanijama ćerkama iz Srbije.

- To se odnosi posebno na nemačke i evropske kompanije - one su nastavile da uvoze ono što proizvode u Srbiji, naravno smanjeno ali prekida nije bilo - rekao je on.

Video: Mali: Sjajne vesti, po prvi put u istoriji, Srbija najbolja u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    31. jul 2020 | 13:44

    Bas me interesuje sta obicnom coveku znaci ova ekonomska matematika 🤔😔

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>