• 1
 ≫ 

Tri prioriteta za narednu Vladu Srbije: Smanje poreza, e-uprava, siva ekonomija

 ≫ 

Na svečanom zatvaranju uručene su i nagrade “Strela” koje se dodeljuju za doprinos reformama

  • 1
biznis, trgovina, potrošnja, platforma Foto: Shutterstock

Unapređenje elektronske uprave i elektronskog poslovanja, smanjenje sive ekonomije i unapređenje poreskog sistema i razvoj sektora zdravstva kroz sistem eZdravstva, prioriteti su koje NALED predlaže narednoj Vladi Srbije.

Ti prioriteti izabrani su na 14. godišnjoj Skupštini NALED-a, koja je od 27. do 31. jula održana onlajn, pod sloganom "Zajedno činimo razliku".

Na svečanom zatvaranju godišnje Skupštine NALED-a, na kojoj su uručena i priznanja "Strela", predsednik Skupštine NALED-a Dragan Penezić rekao je da je za 77,5 odsto članova tog udruženja priorit unapređenje elektronske uprave i elektronskog poslovanja, za 76 odsto smanjenje sive ekonomije a za 66,2 odsto razvoj zdravstva.

Penezić je rekao da NALED predlaže Vladi da zajedno rade na uspostavljanju i razvoju različitih elektronskih sistema, kao što je eProstor za usvajanje prostornih i urbanističkih planova, eAgrar za elektronsku prijavu poljoprivrednih gazdinstava i dodelu subvencija, eRegistar neporeskih nameta, eZdravstvo kroz unapređenje IZIS-a.

- Predlažemo i proširenje sistema onlajn prijave sezonaca na druge delatnosti i omogućavanje drugih fleksibilnih oblika zapošljavanja, kao i podršku malim i srednjim preduzećima u biznis transformaciji, uvođenju bezgotovinskog i onlajn plaćanja i trgovine  - kaže Penezić.

Napomenuo je da članovi NALED-a od nove Vlade očekuju i dalju podršku u saniranju ekonomskih posledica pandemije, uključujući podršku ugroženim sektorima, kao što su ugostiteljstvo, turizam i trasnport, pomoć lokalnim samoupravama, smanjenje i odlaganje plaćanja PDV-a, poreske olakšice i ukidanje PDV-a na donacije.

godinji rezultati Foto: Naled

Poručio je da je preduslov uspeha svih ovih reformi u narednom periodu široki javno-privatni dijalog svih zainteresovnaih strana u cilju pronalaženja primenljivih i efikasnih rešenja u interesu građana i privrede.

Zahvalio je na saradnji predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, koja se na svečanom zatvaranju 14. godišnje Skupštine NALED-a obratila video porukom i naglasio da su za vreme njenog mandata ostvareni značajni rezultati.

Na svečanom zatvaranju uručene su i nagrade “Strela” koje se dodeljuju za doprinos reformama kroz saradnju sa NALED-om.

Ta nagrada je uručena odlazećoj ambasadorki Izraela Aloni Fišer Kam za doprinos promociji preduzetništva, inovacija i rodne ravnopravnosti i šefu britanskog Fonda za dobru upravu u Srbiji Metjuu Džordanu za nastavak reforme katastra i ukidanje prijava za porez na imovinu.

NALED-ova "Strela" uručena je i menadžerki GIZ-ovog ORF Fonda za Srbiju Zorici Bilić, za unapređenje poslovnog okruženja i usluga za privredu i građane u lokalnim samoupravama i direktorki za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj Žužani Hargitaji, za reformu inspekcija, razvoj sistema eInspektor i osnivanje Jedinstvenog kontakt centra za republičke inspekcije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    1. avgust 2020 | 11:13

    e uprava prioritet vec xy godina a rekli su da ce to zavrsiti brlo brzo... ocito nije prioritet ili ne znaju kako to da urade... zaposlite strucnjake i platite ih a manje na TV sa HITNIM bitnim i ostalim obraćanjima... radite svoj posao ne morate nas obavestavati o svakoj stvari koja je bas posao. samo rezultate jednom mesecno... dosadiste vise...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>