• 1

Gde uložiti milion dolara ove godine? 6 stručnjaka deli besplatne savete

Od zlata, preko umetnosti, do nekretnina... Gde je najbolje investirati?

  • 1
Muškarac dobio na lutriji, novac, radost Foto: Shutterstock

Pandemija Covid-19 koja je zahvatila ceo svet, veoma loše se odrazila na globalnu ekonomiju, kao i kuga nekada, mada je ovaj zdravstveni potres većih razmera.

Poučeni iskustvom, ali i istorijom, finansijski eksperti predlažu gde je najbolje da uloži onaj ko ima milion dolara u džepu, ove 2020, ali i narednih godina.

Tu su, naravno, zlato, zemlja, stare kovanice, vino. Osim ulaganja u dobrotvorne organizacije, predlažu i ulaganje u nekretnine van grada, zatim u obnovu brenda "Land Rovers", odnosno investiranje u brazilsku umetnost. Neke predložene stvari, kao što primećujete, nisu svakidašnje.

Piter Ficdžerald (Aviva Investors Global Services Ltd) kaže da je zlato uvek popularno tokom kriznog perioda, jer ljude teši to što ovaj plemeniti metal opstaje milenijumima. - S obzirom na to da centralne banke štampaju toliko novca i preplavljuju ekonomije likvidnošću da bi ublažile pandemiju, zlato je velika zaštita od degradacije valuta, uključujući američki dolar - kaže on.

Nilson Teixeira (Macro Capital) veruje u ulaganje u glavne indekse akcija, jer će "ekstremna likvidnost kojom banke pumpaju svetske ekonomije trajati samo neko vreme". On pominje konkretno indekse Nasdaq 100 i Russell 200, a kaže i da treba pratiti tržište u nastojanju da se zaradi i sačuva novac, na primer, sada su aktuelni virus i pronalaženje vakcine.

Brazilian art Da li biste uložili u brazilsku umetnost? / Foto: Shutterstock

Širli KristalČua (Golden Equator) navodi da, iako su u početnoj fazi pandemije, cene imovine opale - ulaganja u zaštitu sredinu i održivu politiku su se pokazala kao najbolja, u čemu prednjači Danska. U ime svoje kompanije kaže sledeće: "Akcenat stavljamo više na kompanije, akcije, obveznice i fondove koji postižu socijalne, ekološke i finansijske ciljeve i ciljamo investicije koje pomažu ekonomiji, istovremeno pomažući razvojne ciljeve kao što su čistije okruženje, bolje upravljanje, sigurniji proizvodi".

Hans Olsen (Fiduciary Trust) predlaže ulaganje u nekretnine na obodima gradova klase A. Šta to znači za njega lično? Znači da se kuća nalazi 90 minuta do 2h maksimum od Bostona ili Njujorka. Primetno je da je ova kriza navela ljude da razmišljaju o preseljenju iz centra, jer traže izolaciju i porodični mir.

Sten Jang (Rockefeller Capital Management) kaže da mnogi zaboravljaju da je tržište fiksnog dohotka, zapravo, ogroman mozaik mogućnosti. - Federalne rezerve rade agresivno kupujući hartije od vrednosti sa fiksnim dohotkom i zadržavajući prinose na niskim, ali Fed ne može sve da kupi. Oni se fokusiraju na hartije od vrednosti investicionog ranga i ono što mogu da kupe na tržištu likvidnih hartija od vrednosti. I dalje postoje dislokacije u privatnim hartijama od vrednosti sa fiksnim dohotkom - smatra on.

Majk Novograc (Galaxy Investment Partners) kaže da bi on ulagao u gejming industriju, kao jednu od najbrže rastućih, sa velikim potencijalom u budućnosti. - Kada se dogodi 5G i dobijemo igrice koje možete igrati u cloud-u, taj prostor će biti transformativan u narednih pet godina - smatra ovaj stručnjak, i dodaje da on već ima fond koji ulaže u taj segment zabave.

Video: Kovačević: Jedina delatnost koja je značajno slabija nego prošle godine je turizam

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikan

    2. avgust 2020 | 18:21

    Ja bih u nekretnine i kriptovalute. Nekoliko stanova za izdavanje, a ostatak u kriptovalute. Mislim da je Bitcoin kupovina-prodaja naša budućnost.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>