• 0
 ≫ 

Za dva dana zaradili 72 milijarde dolara: Budućnost je u čipovima

 ≫ 

Reč je o kompaniji TSMC sa Tajvana, koja je svojim poslovanjem uspela da "pogura" i tajvanski dolar

  • 0
Komponente , čipovi, štampane ploče, kablovi

Foto: Shutterstock

Tajvan, zvanično jedna od provincija Kine, ali zapravo nezavisna država, ujedno je i dom gigantu za proizvodnju čipova i elektronskih komponenti TSMC.

Ali, po čemu je ova kompanija tako posebna? Po tome što je zaradila 72 milijarde dolara za samo dva dana, što je otprilike ukupna vrednost multinacionalne bankarske grupe "The Goldman Sachs Group", prema pisanju Blumberga.

Ove sedmice akcije kompanije TSMC su naglo uzletele i svoju tržišnu vrednost protegle do čak 410 milijardi dolara, što je ovog giganta nakratko pretvorilo u jednu od 10 najvećih svetskih kompanija. Ali, onda je usledio pad. Ipak, TSMC ostaje jedna od onih koje prkose pandemiji.

Inače, dnevno kretanje akcija ograničeno je na 10% na tržištu kapitala na Tajvanu. TSMC je uspeo da jednim potezom potisne Taiex, koji drži rekord već tri decenije. Skok aktuelnog tajvanskog giganta podstiče i potražnju za domaćom valutom.

Tajvanski dolar je porastao u utorak za 1%, na najviši nivo od aprila 2018. godine. Poslednje povećanje akcija TSMC-a usledilo je nakon što je Intel Corp. prošle nedelje upozorio da 7-nanometarski čipovi ove kompanije zaostaju, što bi se moglo odraziti na proizvodnju.

Očekuje se da će američki proizvođač čipova usmeriti novi posao u TSMC, s obzirom na njegovo globalno vođstvo u izradi silicijuma i uspešnosti izrade poluprovodnika za najveće svetske tehnološke korporacije.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>