• 4

Da li će nam komšije postati šeici? Leže na crnom zlatu, ali bušenje odloženo

Prvo istražno bušenje odloženo je zbog operativnih teškoća nastalih zbog aktuelne epidemiološke situacije

  • 4
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija

Foto: Pixabay

Prvo istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju, a koje je bilo planirano za ovo leto, odloženo je za 2021. godinu.

Kako je rečeno u Upravi za ugljovodonike Crne Gore, bušenje je odloženo zbog pandemije koronavirusa.

Prema trenutnim procenama Uprave, očekuje se da taj posao počne u prvom kvartalu naredne godine, odnosno od januara do kraja marta.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa - prvi s konzorcijumom Eni/ Novatek 2016. godine, a drugi s grčkom kompanijom Energean godinu kasnije.

Iz uprave za podgoričke Vijesti navode da je prvo istražno bušenje odloženo zbog operativnih teškoća nastalih zbog aktuelne epidemiološke situacije, kao što su zatvaranje granica i nemogućnost dolaska podizvođača u Crnu Goru.

Dodaju da je se, iako u izmenjenim okolnostima, u toj zemlji nesmetano obavlja veliki broj aktivnosti u vezi s istraživanjem nafte i gasa.

Navode i da je u Luci Bar formirana logistička baza gde se već doprema materijal koji će biti korišćen za istražno bušenje.

Iz Uprave kažu da su, s obzirom da je prvo istražno bušenje bilo planirano za leto ove godine, završene sve aktivnosti u vezi sa 3D seizmičkim ispitivanjem.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    Samo ako toga i bude neće sigurno dati za 0,0001% vrednosti kao sto to rade naši strucnjaci.

  • Salle

    Ma Milo će pred izbore i rudnik dijamanata i platine da otvori, uz veliko nalazište Kriptonijuma u podnožju Lovćena...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke