• 0

Da je sve kako treba, radnici koji prave našeg "fiću" danas bi na odmor: Feragosto koga niko ne želi

Radnici Fijata neće skoro u fabričke pogone

  • 0
Fiat 500l, Italija

Foto-montaža: Pixabay, fiatsrbija.rs

Radnici kompanije "Fijat Krajsler automobili Srbija" (FCA Sbija), posle svega dve radne nedelje, ponovo su otišli na dužu pauzu koja će trajati do 28. avgusta, a uz korišćenje plaćenog odsustva i kolektivnog godišnjeg odmora, objavili su predstavnici sindikata.

Da je sve kako treba, oni bi počev od danas, 3. avgusta počeli da koriste svoj tradicionalni, kolektivni odmor tzv. "feragosto".

Feragosto se poštuje u svim fabrikama Grupacije FCA širom sveta.

Šta je Feragosto?

 

Za Italijane ferragosto ne predstavlja samo taj dan, već i čitav godišnji odmor, koji oni najčešće provode u svojoj zemlji. U tom periodu plaže su preplavljene, gužve u saobraćaju neminovne, a vlasnici hotela, restorana i kafića zadovoljno trljaju ruke. U suštini, polovina avgusta predstavlja vrhunac turističke sezone. Tada su i cene turističkih usluga u tom razdoblju skuplje nego u ostatku godine.

Tako je bilo pre korone... Ove godine, omiljeni period za radnike Fijata i druge radnike, dolazi više kao prinuđeni odmor nego onakav kakvog su zamišljali.

Danas i gigant FCA bori se na svim poljima sa koronom, a sami Italijani su prinuđeni, kao uostalom i ostatak sveta, da ove godine odmor provode drugačije.

Koliko to teško pada pojedinim Italijanima svedoči neobična i tužna situacija - osam hiljada Italijana koji su kupili karte za voz "Italo", sa namerom da juče krenu na odmor, ostalo je kod kuće, jer je upravo toliko karata poništeno nakon što je ministar za zdravstvo Roberto Speranca, objavio da ostaje na snazi obaveza držanja distance među putnicima od najmanje 1 metar, što je smanjilo kapacitet vozova za 5o odsto.

Prethodni vikend je prvi veliki pokret italijanskih turista koji su, anketirani u vreme pandemije Covida19, na pitanje šta im najviše nedostaje upravo govorili: more.

Podsetimo, kada je reč o kragujevačkoj fabrici, zamenik predsednika Samostalnog sindikata FCA Nebojša Mandarić rekao je nedavno da će zaposleni od ponedeljka, 20. jula, do 31. jula biti na plaćenom odsustvu sa nadoknadom od 65 odsto od zarade, zbog "usklađivanja proizvodnje sa potrebama tržišta".

Dok će danas 3. avgusta do 21. avgusta radnici FCA će koristiti kolektivni godišnji odmor, a zatim od 24. avgusta do 28. avgusta ponovo plaćeno odsustvo.

Video: Tristać je bio jugoslovenski Mercedes, šmekerska limuzina koju su sanjali mnogi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>