• 2

Poljaci kaznili ruski Gasprom sa 60 miliona dolara zbog Severnog toka: "Nisu sarađivali"

"Kompanija te informacije nije dostavila. Po mom mišljenju, to je nameran čin"

  • 2
Gasovod

Foto-ilustracija: Shutterstock

Poljski antimonopolski regulator UOKiK saopštio je da je izrekao novčanu kaznu Gaspromu od 213 miliona zlota (57 miliona dolara) zbog, kako navodi, nesaradnje te kompanije u vezi realizacije njenog projekta gasovod Severni tok 2, javlja Rojters.

Poljska gleda na Severni tok 2, koji bi udvostručio izvozne kapacitete ruskog gasa u Evropu preko Baltičkog mora, kao na pretnju evropskoj energetskoj bezbednosti, tvrdeći da će to ojačati tržišnu dominaciju Gasproma.

Realizaciju projekta gasovoda Severni tok 2 predvodi Gasprom, a polovinu finansiranja obezbedile su nemački Uniper i BASF-ova jedinica Vinteršel, zatim anglo-holandska kompanija Šel, austrijski OMV i francuski Anži.

Poljski UOKiK godinama vodi istragu o ovom projektu, a 2019. je novčano kaznio Anži sa 40 miliona evra jer nije dostavio dokumentaciju i informacije u vezi sa ovim predmetom.

- Početkom godine zatražili smo od Gasproma da nam dostavi ugovore koje je njegova podružnica zaključila sa drugim kompanijama koje finansiraju izgradnju Severnog toka 2... Kompanija te informacije nije dostavila. Po mom mišljenju, to je nameran čin, s ciljem da se opstruira postupak koji je u toku - naveo je šef UOKiK-a u saopštenju.

Iz Gasproma su odbili komentar povodom ovoga.

Ruski predsednik Vladimir Putin i Gasprom su ranije saopštili da planiraju da završe Severni tok 2. Više od 90 posto izgradnje je završeno.

Poljska veliki deo potrošnje gasa u zemlji obezbeđuje od ruskog energetskog giganta.

Državna gasna kompanija Poljske, PGNiG, često se žalila na to ruski gas plaća skuplje od drugih evropskih kupaca.

Gasprom je u julu platio PGNiG-u 1,6 milijardi dolara na ime presude koju je poljska kompanija dobila u sporu vezanom za cene, nakon čega je izvršni direktor PGNiG-a izjavio da se odnosi Poljske s Gaspromom "normalizuju".

Video: Nabujala Zapadna Morava odnela 100 metara gasovoda: Ministar rudarstva i energetike na terenu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>