• 11

Bogate nacije prve dobijaju vakcine: Osigurale su na milijarde doza, a šta će biti s ostatkom sveta?

Među njima su SAD, Velika Britanija, Japan i zemlje EU

  • 11
Vakcinacija

Foto: Shutterstock

Bogate zemlje već su osigurale više od milijardu doza vakcina protiv korona virusa, što izaziva zabrinutost da će se ostatak sveta naći na kraju reda u globalnim naporima da se porazi Covid-19.

Potezi Sjedinjenih Država i Velike Britanije da obezbede isporuke od kompanije Sanofi i partnera GlaxoSmithKline Plc, kao i pakt između Japana i Pfizer Inc., poslednji su u nizu sporazuma.

Evropska unija je takođe bila "agresivna" u nameri da dobije doze, mnogo pre nego što je iko znao da li će biti delotvorne. Iako međunarodne grupe i brojne nacije obećavaju da će vakcinu učiniti pristupačnom i dostupnom svima, doza će verovatno biti u skladu sa potražnjom u svetu, koji čini oko 7,8 milijardi ljudi.

Mogućnost da će bogatije zemlje monopolizovati snabdevanje, jeste scenario koji se već odigrao tokom pandemije svinjskog gripa 2009, a koji je podstakao zabrinutost kod siromašnih nacija i zagovornika zdravlja.

SAD, Britanija, EU i Japan do sada su osigurali oko 1,3 milijarde doza potencijalnih vakcina protiv Covida-19, tvrdi analitička kompanija Airfinity. Nove brojke, ipak, govore o 1,5 milijardi doza.

Nekoliko naprednih trkača, poput Univerziteta u Okfordu i partnera AstraZeneca Plc i saradnja Pfizer-BioNTech SE, već su u završnim studijama, što uliva nadu da će oružje u borbi protiv korone uskoro biti dostupno.

Ali, naučnici i dalje moraju da razreše brojne prepreke: da potvrde delotvornost, dobiju odobrenje i unaprede proizvodnju. Snabdevenost širom sveta možda neće dostići milijardu doza do prvog kvartala 2022. godine, kažu iz pomenute londonske firme.

Ulaganje u proizvodne kapacitete širom sveta je viđeno kao jedan od ključnih faktora za rešavanje dileme, a farmaceutske kompanije počinju da planiraju široko implementiranje doza.

Sanofi i Glaxo nameravaju da 2021. i 2022. godine obezbede značajan deo doza globalnoj inicijativi, koja je usmerena na ubrzavanje razvoja i proizvodnje i pravičnu distribuciju tih doza.

Video: Da li biste se vakcinisali protiv korona virusa: Ovo je stav Beograđana

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • laki

    Ne treba samo se vi špricajte

  • 534

    Ju, vidi rupa na saksiji.

  • Ceca

    Samo neka se oni obezbedjuju, neka oni slobodno primaju vakcine i odmah sad ako hoce, sad dok su u eksperimentijalnoj fazi, ko im brani, ja svakako tu njihovu ni u ludilu nebih primila, porazmuslicu samo ako je Ruska vakcina, SAD Kina itd.ne dolazi u obzir

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke