• 6

Korak po korak: Kako da platite kaznu za parking online putem?

Počela je elektronska naplata kazni za parking. Šta je e-parking, kako funkcioniše i kako ćemo dobijati informacije o izdatim kaznama?

  • 6
Naplata parkinga, parking

Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

Plavi papir, ono neprijatno iznenađenje koje je čekalo na šoferšajbnama automobila, nećete više zaticati.

Ubuduće, izdaju se dnevne elektronske parking karte, tzv. eDPK. To je novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja (eParking) koji je upravo uveden u Beogradu.

Elektronska naplata parkinga, odnosno e-karta, odnosi se i na one koji nisu platili parking, ili su prekoračili ograničenje u nekoj od zona, a kontrolor je to uredno zabeležio.

Novina je da on neće ostaviti kaznu na "šoferki", već će uneti podatke na sajt.

O izdatim kaznama, možete da se informišete na sajtu Parking servisa ( www.parking-servis.co.rs), a tu možete i da platite kaznu.

Kako to izgleda u praksi:

Kada se parkirate, ukucate kao i do sada, u zavisnosti od zone, poruku kojom platite parking za određeno vreme (ako plaćate porukom).  Stići će vam SMS o potvrdi naplate.

Naplata parkinga, parking

Foto: Telegraf.rs

Vi ste time sve rešili i možete biti mirni, jer, kao i do sada vozači će moći da plate parkiranje slanjem SMS poruke, ali i kupovinom e-karte na kioscima ili putem nove aplikacije "Parking servisa".

Ukoliko želite da proverite ipak, da li vam je pisana kazna, možete to učiniti na sajtu parkinga.

Ako niste platili, a sumnjate da vam je napisana kazna, potrebno je da na sajtu www.parking-servis.co.rs idete na opciju "dnevna karta", pojaviće vam se kao na fotografiji polje koje vam traži da ukucate broj registarske oznake vašeg automobila.

naplata parkinga

Foto: Telegraf.rs

Potvrdite.

Posle toga, pojaviće vam se obaveštenje da "za traženo vozilo nema evidentirane elektronske dnevne parking karte".

Ako vam se pak pokažu dodatne informacije, vodiće vas koraci da platite dnevnu elektronsku parking kartu.

Pretraživanje je jednostavno. A dobićete jasnu informaciju o vašoj kazni i do kada možete da je platite. U svakom trenutku, ukoliko vam nešto nije jasno, možete da se obratite i kol centru.

naplata parkinga

Foto: Telegraf.rs

Šta ako ne želite da platite elektronski?

 

Dodatno, ukoliko ne želite da platite vašu kaznu elektronski, možete da prepišete podatke i da odete u poštu ili korisnički servis parking servisa i izvršite plaćanje.

S druge strane, iz tog javnog preduzeća apeluju da građani koriste elektronska plaćanja.

Tokom prvih mesec dana primene novog sistema, svi vozači koji dobiju elektronsku dnevnu parking kartu (eDPК), na svojim vozilima će zateći obaveštenje o tome i moći će odmah da je plate putem sajta.

Ostali vozači, koji su platili parkiranje, u narednih nedelju dana dobiće na svom vozilu obaveštenje o novom sistemu. Кao i do sada, ukoliko dugovanje izmire u roku od 8 dana, vozači ostvaruju pravo na popust u iznosu od 50%. Obaveštenje o izdatoj eDPК, vlasnici vozila će dobijati i na kućnu adresu, takođe sa popustom.

Kako su ranije rekli iz ovog preduzeća, cilj prelaska na novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja, kao i uvođenje novih usluga, jeste modernizacija rada "Parking servisa" u skladu sa tendencijom Gradske uprave da se digitalizuju usluge komunalnih preduzeća i celokupnog poslovanja u okviru eUprave i promocije Beograda kao "pametnog grada", a u skladu sa ekološkim principima.

Cene parkinga po zonama, ostale su nepromenjene.

Video: Više od 420 mesta na novom parkiralištu u Belvilu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ha

    4. avgust 2020 | 11:44

    Neka placa ko mora ja necu pa makar u zatvor isao

  • Gile

    4. avgust 2020 | 19:11

    Kazne su smesne. Treba ih povecati bar 100%, i ukinuti elektronsko placanje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>