• 3

Voleli ga ili ga mrzeli: U godini kada biznisi propadaju, Mask širi imperije

Mask je pre nekoliko dana pomenuo da bi Teslina radna snaga mogla porasti na 65.000 do kraja godine

  • 3
Elon Musk, Ilon Mask

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Bez obzira na to da li ga volite ili ne, Ilon Mask nesumnjivo ima fantastičnu godinu, iako je pandemija Covid-19 i dalje prisutna. Ta zdravstvena kriza mu nimalo nije pomrsila konce.

Kompanija SpaceX, koju je osnovao 2002. godine, krajem maja je uspešno poslala dva američka astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, a sigurno ih vratila kući 2. avgusta, najavljujući novo doba svemirskog putovanja u privatnom sektoru.

Sa druge strane, njegova kompanija za e-vozila Tesla, nedavno je obeležila četvrti kvartal zaredom u kojem ostvaruje dobit, a uskoro bi se mogla pridružiti grupi S&P 500 indeksa. Ovogodišnji skup akcija doneo je kalifornijskoj kompaniji status najvrednijeg proizvođača automobila na svetu, čija je tržišna vrednost bila približno 267 milijardi dolara.

Prema Blumbergovom indeksu milijardera, 49-godišnji imigrant iz Južne Afrike, koji je danas stacioniran u Los Anđelesu, trenutno je 10. najbogatija osoba na svetu. Dok su generalni direktori tehnoloških kompanija Amazon, Epl, Fejsbuk i Gugl, prošle nedelje bili izloženi saslušanju na Kongresu, o Masku se pisalo pohvalno u nedeljnom izdanju Njujork Tajmsa.

Ovogodišnji uspeh Tesle je veliki preokret, u odnosu na 2018, kada su se trudili da povećaju proizvodnju limuzine Model 3, od čega je na desetine rukovodilaca odustalo. Ovaj biznismen je i odmah na početku pandemije provocirao svojim tvitovima, pišući da je strah od korone glup. Ipak, to očigledno nije uticalo na njegovo poslovanje, iako je svojim tvitovima isto tako umeo i da sroza akcije sopstvene kompanije.

Njegov otpor prema pandemiji je otišao toliko daleko da je kasno zatvorio fabriku u Kaliforniji, koja zapošljava otprilike 10.000 radnika, a onda je ubrzo i otvorio, uz rizik da bude uhapšen, jer radi protivno restrikcijama koje je uvela država.

Ipak, u godini kada biznisi propadaju, Mask širi svoje imperije. Tesla, koja ima 55.000 zaposlenih širom sveta, zapošljava i gradi novu fabriku automobila u Austinu (Teksas), za svoj novi električni pikap. Mask je pre nekoliko dana pomenuo da bi Teslina radna snaga mogla porasti na 65.000 do kraja godine.

Video: Space X uspešno vratio astronaute na Zemlju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>