• 0

Naše firme se sve više okreću onlajn susretima, a ovo su prednosti nove komunikacije

Onlajn susreti pomažu u pronalaženju novih partnera u novoj realnosti

  • 0
biznis sastanak, razgovor, razvoj, grafikon rasta, uspeh poslovni, preduzeće, ulaganja, ulaganje

Foto: Shutterstock

Više od 300 predstavnika kompanija iz prehrambene, metalske, građevinske industrije, IKT i sektora turizma, iz 25 zemalja, učestvovalo je na onlajn bilateralnim susretima CONNECTO 2020.

Susrete su, u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN), organizovali Privredna komora Srbije i Institut Mihajlo Pupin, u saradnji sa partnerima iz regiona.

Na virtuelnim sastancima od 28. do 30. jula učestvovale su čak 82 kompanije iz Srbije, a učesnici imaju veoma pozitivna iskustva nakon razgovora sa potencijalnim poslovnim partnerima, saopštila je PKS.

Skup je organizovan u saradnji sa kolegama EEN mreže iz Bosne i Hercegovine i regiona, a tokom tri dana, kaže se u saopštenju, sve firme su imale mogućnost da na jednostavan i efikasan način putem platforme identifikuju poslovne partnere, klijente, dobavljače i zakažu onlajn sastanke.

- Važnost ovakvog načina povezivanja igra ključnu ulogu u vreme pandemije i problema sa kojima se suočavaju kompanije i privreda u celini. Većina poslovnih skupova se organizuje onlajn što predstavlja izazov kako za same organizatore, tako i za učesnike, a cilj nam je da podržimo firme da ostanu u kontaktu sa poslovnim partnerima i da nađu nove - izjavila je Katarina Momčilović Matić, iz PKS.

Vlasnik i direktor preduzeća "Znam Ko", Milun Stanojević, koje se bavi izvozom i uvozom delova za auto-industriju i poljomehanizaciju, ističe da se njegova firma delimično uskladila sa novom realnošću, kao i da predstoje tehnička prilagođavanja i edukacija za ovu vrstu komunikacije u budućnosti.

Ističe da je PKS efikasno reagovala i omogućila kompaniji da ostanu u globalnoj ekonomskoj trci.

- Od marta ove godine, kada je počela intenzivnija upotreba novih tehnologija i digitalnih alata, definitivno smo sagledali da je to perspektiva i imperativ u poslu. Onlajn susreti pomažu u pronalaženju novih partnera u novoj realnosti - istakao je Stanojević.

Ivana Čukanović, vlasnica kompanije "Zlatni čajevi", ima iskustva sa onlajn sastancima koji, kako ističe, mogu dosta da pomognu u traženju novih poslovnih partnera.

- Naročito je lako komunicirati sa inostranim poslovnim partnerima koji su navikli na sažete i konkretne razgovore. Smatram da bi bilo veoma korisno da se ovakvi sastanci organizuju po delatnostima, na primer: proizvodnja hrane - distributer - veleprodaja - maloprodaja - špedicija - ugostitelji. To su povezane delatnosti koje se mogu direktno povezati - ocenila je ona.

Evropska mreža preduzetništva predstavlja najveću mrežu koja pruža podršku malim i srednjim preduzećima i pomaže im da poboljšaju i inoviraju svoje poslovanje kroz partnerstvo, informisanje i stručnu pomoć. U prethodnih 12 godina, više od 17.000 domaćih preduzeća je koristilo usluge ove mreže, a najveća zainteresovanost je bila za različite treninge i savetodavne usluge.

Video: Nije se dogodio prekid spoljnotrgovinskih veza sa zemljama sa kojima Srbija ima značajnu razmenu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke