• 0

Tramp traži da vlada dobije deo kolača od prodajne cene TikTok-a, iako nema pravne osnove za to

Rok za prodaju je 15. septembar, a Majkrosoft je najbliži ostvarenju plana

  • 0
TikTok, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp smatra da bi država trebalo da dobije "značajan deo" od prodajne cene poslovanja TikToka u SAD, a ako ne dođe do prodaje do 15. septembra, kako se spekuliše, kaže da će zabraniti tu aplikaciju u svojoj zemlji.

Kako prenosi Rojters, Tramp je već od prošle subote želeo da zabrani TikTok, ali je očigledno promenio stav nakon razgovora s izvršnim direktorom Majkrosofta. Agencija je dalje prenela da neki investitori procenjuju vrednost kupoprodajnog ugovora za TikTok na oko 50 milijardi dolara.

- Rekao sam, ako kupite TikTok, bez obzira na cenu koju će dobiti vlasnik, a pretpostavljam da je to u suštini Kina, da će jedan značajan deo cene morati da dobije trezor Sjedinjenih Država, zato što omogućavamo da se ovaj posao dogodi - izjavio je Tramp, a izveštava Rojters.

Nikolas Klajn, advokat u firmi "DLA Pajper", kaže da generalno vlada nema ovlašćenje da uzme udeo u nekoj privatnoj nagodbi preko Odbora za strana ulaganja SAD (CFIUS), koji predstavlja međuresorni odbor nadležan za kontrolu određenih stranih investicija u Sjedinjenim Državama.

Zato nije jasno kako će američka vlada dobiti deo od kupoprodajne cene. Majkrosoft je saopštio u nedelju da je glavni izvršni direktor Satja Nadela razgovarao s Trampom i da je "spreman da nastavi razgovore kako bi se istražile mogućnosti za kupovinu posla TikToka u Sjedinjenim Državama".

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke