• 0

Tramp traži da vlada dobije deo kolača od prodajne cene TikTok-a, iako nema pravne osnove za to

Rok za prodaju je 15. septembar, a Majkrosoft je najbliži ostvarenju plana

  • 0
TikTok, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp smatra da bi država trebalo da dobije "značajan deo" od prodajne cene poslovanja TikToka u SAD, a ako ne dođe do prodaje do 15. septembra, kako se spekuliše, kaže da će zabraniti tu aplikaciju u svojoj zemlji.

Kako prenosi Rojters, Tramp je već od prošle subote želeo da zabrani TikTok, ali je očigledno promenio stav nakon razgovora s izvršnim direktorom Majkrosofta. Agencija je dalje prenela da neki investitori procenjuju vrednost kupoprodajnog ugovora za TikTok na oko 50 milijardi dolara.

- Rekao sam, ako kupite TikTok, bez obzira na cenu koju će dobiti vlasnik, a pretpostavljam da je to u suštini Kina, da će jedan značajan deo cene morati da dobije trezor Sjedinjenih Država, zato što omogućavamo da se ovaj posao dogodi - izjavio je Tramp, a izveštava Rojters.

Nikolas Klajn, advokat u firmi "DLA Pajper", kaže da generalno vlada nema ovlašćenje da uzme udeo u nekoj privatnoj nagodbi preko Odbora za strana ulaganja SAD (CFIUS), koji predstavlja međuresorni odbor nadležan za kontrolu određenih stranih investicija u Sjedinjenim Državama.

Zato nije jasno kako će američka vlada dobiti deo od kupoprodajne cene. Majkrosoft je saopštio u nedelju da je glavni izvršni direktor Satja Nadela razgovarao s Trampom i da je "spreman da nastavi razgovore kako bi se istražile mogućnosti za kupovinu posla TikToka u Sjedinjenim Državama".

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>