• 3

Zbogom precenjeni dijamanti: Naučnici prave sintetičke, obožava ih i Lejdi Gaga

Belgijsko preduzeće je, zahvaljujući posebnim mikrotalasnim pećnicama, uspelo da proizvodi dijamante po slojevima, kao u prirodi

  • 3
Tržište dijamanata je poljuljano

Foto: Shutterstock

Belgijska kompanija Ejari (Heyaru) razvila je tehnologiju proizvodnje stopostotno sintetičkih dijamanata sa izuzetno čistom strukturom.

Naučnici već decenijama rade u laboratoriji na usavršavanju imitacije prirodnog procesa dobijanja dijamanata.

Belgijsko preduzeće je, zahvaljujući posebnim mikrotalasnim pećnicama, uspelo da proizvodi dijamante po slojevima, kao u prirodi.

Profesor eksperimentalne fizike Ken Henen izjavio je da laboratorijski dijamant izgleda skroz kao pravi i da čak ni oni sa "stručnim okom" ne mogu da primete razliku.

Hemijski sastav i optičke karakteristike su iste, jedina razlika je cena.

Sintetički dijamant je već osvojio dva odsto tržišta nakita, a neke poznate ličnosti kao što je pevačica Lejdi Gaga, već ga nose.

Stručnjaci navode da bi takav dijamant sa svojstvima električnog provodnika mogao da se koristi u drugim oblastima, kao na primer u tehnologiji za veoma jake kompjuterske mreže ili u energetici.

Belgijska kompanija će narednih deset godina uložiti više od 200 miliona evra za specijalne pećnice u cilju da godišnje proizvodi oko 200.000 kilograma sintetičkog dragulja.

Video: Skoro pa prozirni dijamant košta 14 miliona dolara. Koliko bi koštao da je bez greške?

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>