• 0

Zlato je upravo premašilo 2.000 dolara, ali mu je ovaj plemeniti metal za petama

Žuti metal sada vredi 2.021 USD po unci

  • 0
Zlato, gejming ili nekretnine?

Foto: Pixabay

Srebro čak pretenduje da nadmaši zlato, budući da cene oba dragocena metala rastu munjevito usred razorene globalne ekonomije i slabljenja američkog dolara. Ove godine, zlato je dostiglo vrednost kakva se ne pamti još od septembra 2011. godine.

Investitori traže "sigurna utočišta", a zlato sada vredi 2.021 USD po unci, što je novi rekord. Geopolitički nemiri su mu preko noći dodali vrednost. Eksplozije u Bejrutu, u kojima je ubijeno na desetine i ranjeno hiljade ljudi, verovatno su "dodale sjaj zlatu", navodi Mizuho Bank.

Cena zlata je do sada porasla za više od 32%, i pretenduje da nadmaši "zlatnu 1979. godinu". U međuvremenu su porasle i cene srebra, za oko 30 odsto.

Majkl Hsueh, stručnjak iz Dojče banke, veruje da će srebro čak nadmašiti žuti metal. Budući da ono ima brojne industrijske namene, a industrijska potrošnja će biti povećana u narednom periodu, jasno je odakle ovaj stav. Kaže da je dodatni razlog za kupovinu srebra to što se ekonomija oporavlja.

I drugi analitičari tvrde da oporavak proizvodnih aktivnosti gura cene srebra na nivo iznad onog na kojem je zlato. Sve ovo je povezano i sa zelenom infrastrukturom, odnosno vozilima koja se kreću uz pomoć ekološkog goriva.

Srebro je danas potrebno i u sve većem broju medicinskih aplikacija, kao i na elektronskim komponentama za 5G telekomunikacione mreže. Ipak, zaključak je da napredak čeka oba metala.

Kako američki dolar bude opadao u odnosu na druge valute, žuti plemeniti metal će pojeftiniti u drugim valutama, što će zauzvrat podstaknuti potražnju za zlatom i uzrokovati rast cena.

Video: Zlatni sat vredan čitavo bogatstvo koji je bio u vlasništvu ludog kralja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>