• 0

Putin sprema udar na naftaše, oni se žestoko protive: Kolaps kompanija u najavi

Vlada i ruska naftna industrija spore se oko predloženih poreskih izmena

  • 0
Rusija, nafta, zlato Foto: Shutterstock, Pixabay

Rusko ministarstvo finansija želi da prikupi 1,93 milijarde američkih dolara poreza od naftne industrije tokom naredne dve godine, jer je pad cena nafte smanjio budžetske prihode. Ali ruska naftna industrija se tome žestoko protivi.

Zbog toga mediji spekulišu da će ovaj spor na kraju preseći ruski predsednik Vladimir Putin.

Vlada i ruska naftna industrija spore se oko predloženih poreskih izmena, saopštio je ruski poslovni dnevnik Komersant, pozivajući se na izvore upoznate s tom problematikom. Prema tim izvorima, ako se predlog Ministarstva finansija prihvati, to bi veoma negativno uticalo na poslovanje naftnih kompanija.

Porez na dobit, koji je probno uveden prošle godine, imao je za posledicu manjak u budžetu od 2,9 milijardi američkih dolara, usled pada dobiti.

Ruske kompanije se žestoko protive predlogu da se pomenuti budžetski deficit nadoknadi amandmanom na poreski zakon. Zato bi rešavnje tog spora moglo biti prepušteno Putinu, ocenjuje list.

Moguće izmene poreskog zakona uzdrmale bi temelje ruske naftne industrije, smatraju analitičari ruske banke VTB Kapital, u situaciji kada ruska privreda već trpi posledice zbog pada cena nafte a ruska rublja je oslabila.

Tome je, navodi Rojters, Rusija i sama doprinela zbog spora sa svojim partnerom unutar OPEC-a +, Saudijskom Arabijom, na sastanku u martu ove godine.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>