• 23

Najviše volimo sendviče sa šunkom, a sve manje kupujemo viršle, iako nam bude lepe uspomene

Ipak, mesnu prerađevinu koju počinjemo da odbacujemo, najviše konzumiraju stariji od 56 godina. Ali, viršla po novom Pravilniku koji važi od 1. marta 2020. godine, mora biti napravljena od propisanih sastojaka

  • 23
sendvič, šunka

Foto: Pixabay

Potrošači u tri najveća grada Srbije nekoliko puta nedeljno konzumiraju najviše šunku i salamu, a zatim trajne kobasice, paštete i viršle, navodi Centar potrošača Srbije (CEPS).

Posle sprovedenog istraživanja, koje je obuhvatilo Beograđane, Nišlije i Novosađane, zaključak je da šunku nekoliko puta nedeljno konzumira 43,4 posto ispitanika, salamu nešto više od trećine, trajnu kobasicu i paštete nešto manje od četvrtine, a viršle 13,2 procenta.

"Ispitanici nemaju jasne metode prikupljanja podataka o kvalitetu proizvoda, kao ni kriterijume za procenu kvaliteta. Proceni pristupaju ili veoma svesno ili uopšte ne vode računa o tome šta i koliko često kupuju", zaključak je CEPS-a.

Glavni kriterijum su cena i ukus

 

Više od 60 posto potrošača zna da postoje pravilnici koji regulišu kvalitet proizvodnje, i značajna većina njih veruje da se proizvođači pridržavaju pravilnika.

- Na osnovu najnovijeg Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa i poluproizvoda i proizvoda od mesa, koji se primenjuje od 1. marta ove godine, za zaštićene proizvode jasno su propisani sastojci od kojih ti proizvodi mogu da se proizvode, čega potrošači nisu svesni, a najbolji primer za to je viršla - izjavila je presednica CEPS-a, Vera Vida.

Ona je objasnila da, kao zaštićen proizvod važan za ishranu, naziv "viršla" sada može da nosi isključivo proizvod proizveden od propisanih sastojaka.

- Svi drugi proizvodi sličnog izgleda, nemaju tako striktna ograničenja u pogledu propisanih sastojaka i ne mogu da nose naziv "viršla" - rekla je ona.

CEPS je istraživanjem utvrdio da ispitanici stariji od 56 godina u najvećem procentu biraju viršlu kao jedan od obroka.

Vida je istakla i da potrošači nisu upoznati sa obaveznim sastavom viršle, i dodala da bi inspekcijske službe trebalo da utvrde da li proizvođači poštuju Pravilnik.

Osim istraživanjem CEPS je utvrdio da više od polovine ispitanika ne čita pažljivo spisak sastojaka uz obrazloženje da ne zna kako da proceni te informacije.

Niko ne čita portale o hrani

 

Najviše se informišu od prijatelja (65,6%), zatim putem medija (59,6%), preko članova porodice (47,3%) i tako što pročitaju neku informaciju na društvenim mrežama (39,5%).

Potrošači se najmanje informišu od strane stručnjaka, tek svaki sedmi, a nijedan ispitanik nije naveo da prati neki portal koji se bavi temom kvaliteta namirnica i ishrane.

CEPS navodi da potrošači uglavnom veruju da, ako se sve konzumira umereno i povremeno, mogu da uživaju u bilo kom proizvodu.

Vida ističe da je interesantno da baš viršle ispitanici povezuju sa prijatnim emocijama, i dodaje da ih obrok koji uključuje viršle podseća na lepe, rasterećene i prijatne trenutke iz detinjstva.

- Prema stavovima i mišljenju potrošača koji biraju viršle, najčešće se opredeljuju za CARNEX viršle, od pet ponuđenih vodećih proizvođača na teritoriji Srbije. One su istovremeno i najprodavanije - izjavila je Vida.

Ujedno vas podsećamo na naš vodič za kupovinu, odnosno spisak najosnovnijih stvari koje brzo možete da kupite u marketu i tako smanjite boravak u njemu. Naravno, uz poštovanje fizičke distance i nošenje maske.

Telegraf biznis vodic za kupovinu, korona virus, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    9. avgust 2020 | 20:42

    Zdravija je slanina sapunjara od tih industrijskih proizvoda ,jer se u njih stavljaju razni vestacki sastojci za odrz

  • Drmokesic

    9. avgust 2020 | 20:18

    Radim u mesnoj industriji i mogu vam reći da to što piše na deklaraciji uglavnom nema veze sa onim što se nalazi u proizvodu. Pasteta, viršla, safalada i kojekakve jeftine kobaje od 300-400 din obilaziti u širokom luku jer tu nema ni m od mesa a i ono što je unutra često bude sačuvaj bože kvalitet.

  • iFox

    9. avgust 2020 | 19:53

    Od pašteta samo Argeta dolazi u obzir. P.S. Nije reklama, razlika je očigledna.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>