• 2
 ≫ 

Dan rudara u Srbiji: "Rad u rudniku je hleb sa sedam kora"

 ≫ 

U rudarskom sektoru radi oko 29 000 ljudi, što je povećanje od 11,9 odsto u odnosu na isti period 2019, i čini jednu od okosnica naše ekonomije

  • 2
Rudnik, podzemni, šine, zlata, srebra, bakra

Foto: Shutterstock

Oko 29.000 rudara u Srbiji danas će obeležiti svoj praznik - Dan rudara i ponovo zatražiti bolje uslove, veću zaradu, bezbednost i zaštitu na radu.

Tim praznikom obeležava se 117 godina od poznatih štrajkova u Senjskim rudnicima, u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega.

Svima je tada skraćeno radno vreme i dobili su besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković kaže u izjavi za Tanjug da su rudari tada svojom snagom i energijom izborili bolje uslove rada, veće zarade i skraćeno radno vreme.

- Rad u rudniku je, kako se obično kaže, hleb sa sedam kora -ističe Marković.

Kako kaže, rudari će obeležiti svoj praznik u drugačijim uslovima zbog situacije sa korona virusom i taj sindikat neće svečano, kao i obično, najboljim pojedincima uručiti sat sa ugraviranom posvetom, već će svečanost biti odložena dok se ne steknu odgovarajući zdravstveni uslovi.

Tokom korone tri smene

 

Rudari su sve vreme pandemije radili u sve tri smene, ali po mnogo težim uslovima pošto su morali da nose maske i druga zaštitna sredstva, kao i da drže distancu između sebe, naveo je on i dodao da je proizvodnja u rudarskom sektoru, prema zvaničnim podacima, opala u drugom kvartalu za 0,2 odsto.

- Naš zadatak i obaveza, ne samo sindikata već i države i lokalnih samouprava, da se rudarima omoguće bezbedni uslovi rada, kao i bolje plate -

Prosečna plata rudara je u novembru 2019. godine bila oko 87.000 dinara, kazao je Marković ističući da bi njihove zarade trebalo da budu veće.

Napominje da je od devedesetih godina prošlog veka rudarski sektor bio zapušten, ali da je prethodnih godina došlo do pomaka po pitanju investicija, kao i sa privatizacijom RTB-a Bor i drugim ulaganjima.

- Daleko smo još od uslova koji se primenjuju u evrposkim rudnicima, ali čini mi se da se u proteklom periodu dosta ulagalo i nadamo se da će još više da se ulaže. To su očekivanja sindikata. Ako vidimo da je sama najava predsendika države da će plate do 2025. biti znatno veće, onda je zadatak sindikata da to prati -

rudnik, rudari, kopanje rudnika

Foto: Shutterstock

- Svim rudarima u Srbiji upućujemo srdačne čestitke povodom Dana rudara i izražavam duboko poštovanje za težak, visokorizičan i odgovoran posao koji obavljate. Takođe, vam poručujem da ću uvek biti sa vama i da je dužnost svih nas da radimo na unapređenju bezbednijih uslova rada i adekvatne nagrade za vaš rad - poručio je Marković u čestitki rudarima.

Velika očekivanja od Čukaru Peki i Jadra

 

Takođe, ministar rudarstva i energetike Alekandar Antić čestitao je 6. avgust - Dan rudara svim zaposlenima u rudarskom sektoru i najavio velika očekivanja od ulaganja oko tri milijarde dolara u modernizaciju rudnika u Boru, otvaranje rudnika "Čukaru Peki" i "Jadar" što će taj sektor dići na još viši nivo.

- Ljudima koji se bave jednim od najtežih i najodgovornijih poslova želim da izrazim puno poštovanje za njihov savestan rad i da najavim dalju podršku države, pre svega u unapređenju njihove bezbednosti i zaštite na radu - naveo je Antić i podsetio da je domaći rudarski sektor jedan od najdinamičnijih delova privrede.

U njemu radi oko 29 000 ljudi, što je povećanje od 11,9 odsto u odnosu na isti period 2019, i čini jednu od okosnica naše ekonomije, rekao je Antić.

Naglasio je da se intenzivno radi na geološkim istraživanjima na području Bora, Resavice, u Timočkom kompleksu, kao i u našim velikim ugljenokopima u Kolubari i Kostolcu.

Video: Ovako izgleda rad u Senjskom Rudniku i Resavici

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija Cvorovic

    6. avgust 2020 | 09:15

    iz svih zatvora pokupio bih sve zdrave zatvorenike i u rudnik da rade samo za hranu, zamislite koliko jedan zatvor kosta drzavu, ovako bi imali vecu korist, uz postovanje prava zatvorenika, nek rade kroz smene.

  • Sasa

    6. avgust 2020 | 09:34

    Srecan dan Rudara kolege

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>