• 0

Poraz na sudu: Guglovog inženjera, koji je odavao tajne podatke, čeka 18 meseci zatvora

Nije redak slučaj da se stručnjaci koji se probiju u nekoj velikoj kompaniji, kasnije okuraže da pokrenu nešto svoje, ali onda zloupotrebljavaju stari položaj, znanje, informacije. Ipak, to uglavnom ne prođe nekažnjeno

  • 0
Anthony Levandowski

Entoni Levandovski / Foto: Wikimedia/Kaxelrod

Kontroverzni inženjer Entoni Levandovski javnosti je poznat po tome što je radio u Guglovom odeljenju za autonomna vozila (sada Waymo), a potom je odlučio da napusti kompaniju i osnuje firmu "Otto", koja se takođe bavila autonomnom vožnjom.

Levandovski je "Otto" kasnije prodao Uberu.

Međutim, u celom tom procesu on je, osim svojih usluga, Uberu ponudio na prodaju i brojna dokumenta koja je neovlašćeno uzeo iz Gugla, pa je zbog toga, sasvim logično, završio na sudu, prenosi Seebiz.

Proces između Ubera i "Waymo"-a okončan je nagodbom: Uber je obustavio rad na autonomnim kamionima, ali će Levandovski morati i lično da plati.

Sud je, nakon tri i po duge godine, odredio da će ovaj inženjer morati da plati "Waymo"-u odštetu u visini od oko 756.000 dolara, kaznu od 95.000 USD, ali i da provede godinu i po dana u zatvoru.

Levandovski je prihvatio presudu, javno se obratio i izvinio svim saradnicima iz Gugla čije poverenje je izdao, kao i porodici koja je sve vreme, zajedno s njim, prolazila kroz ovaj težak sudski proces. Prema aktuelnim informacijama, biće zatvoren kada u SAD prođe cela drama oko pandemije Covid-19.

Ali, tu nije kraj. Levandovski je nedavno pokrenuo zasebnu tužbu, kojom od Ubera traži čak 4 milijarde dolara.

U njoj navodi da je kompanija znala kakve podatke dobija s preuzimanjem njegovog "Otto"-a, te da su mu rekli da će preuzeti odgovornost za sve posledice i njega lično zaštititi od eventualnog sudskog procesa. To se, međutim, očigledno nije desilo.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>