• 16
 ≫ 

Koliko puta su vas na razgovoru za posao pitali da li i kada planirate trudnoću?

 ≫ 

Neka intimna pitanja su na razgovoru za posao strogo zabranjena. Ugrožena strana može da tuži firmu zbog toga, ali se time u Srbiji malo ko bavi. Tržište rada nas tera da se prilagođavamo postojećim uslovima, pa često odgovaramo i na pitanja o trudnoći kako bismo dobili posao, iako ne bi trebalo...

  • 16
Razgovor za posao

Foto: Unsplash

Polna diskriminacija je svepriustna, a naročito u poslu. Pored toga što žene za isti posao dobijaju manju platu od muškaraca i često uživaju lošiji status, s manje beneficija, suočene su i sa nepristojnim pitanjima na razgovoru za posao, ali i kada se zaposle.

Jedno od takvih pitanja odnosi se na trudnoću, koja podrazumeva najpre trudničko, a onda i porodiljsko odsustvo, pa poslodavcu često "remeti planove" vezane za napredak firme, posebno ako je žena koja zatrudni zaposlena na važnoj, visokoj poziciji.

Ipak, nevezano za poziciju, u poslednje vreme gotovo svaka žena se suočava s tim pitanjem, bez obzira na to koliku plate i kakve uslove nosi određeno radno mesto. Ali, sve i da su ti uslovi izuzetni - ovakvo pitanje je strogo zabranjeno i poslodavac ne sme da ga postavi, jer zadire u privatnost kandidata.

Dobra vest je da novi Zakon o radu štiti osobu koja pokušava da zasnuje radni odnos i pre potpisivanja ugovora sa poslodavcem. To se konkretno odnosi na intimna pitanja pri samo regrutovanju, a pravda se može potražiti kod nadležnih organa.

Koliko je kazna za kršenje Zakona o radu?

 

Iako se malo ko od kandidata odlučuje na takav potez, zbog teže dokazivih tvrdnji, troškova i dugih sudskih procesa, ako se dokaže kršenje ovog Zakona, sporna firma može biti kažnjena sa 600.000 do 1,5 miliona dinara.

Ipak, kao što smo već rekli, praksa je nažalost pokazala da su neetička pitanja teško dokaziva na sudu, jer su u proces uključene dve strane, bez svedoka, i obično se radi o sindromu "moja reč protiv tvoje". Ali, sud nije jedino mesto gde neki radnici traže pravdu. U eri društvenih mreža, vesti se lako prošire, pa poslodavcu ne ide na ruku loša reputacija.

Upravo to, sporno pitanje o trudnoći je postavila i jedna korisnica Tvitera.

 

 

Usledili su odgovori poput:

"Nijednom direktno, ali jednom indirektno";

"Meni se nije desilo, ali je bivša cimerka morala da potpiše da neće zatrudneti 5 godina";

"Meni se zaista nije dogodilo, ali sam skoro vodila razgovore za poziciju ličnog asistenta, gde je nekoliko devojaka samo pokrenulo tu priču, valjda iz iskustva, straha...".

U svakom slučaju, bilo da se i vama dogodi slično ili ne, treba da znate da ovo pitanje spada među ona koja se ne smeju postavljati na intervjuu za posao. Ako se na intervjuu postave nezgodna pitanja, pravna zaštita može se potražiti na sudu, kod Poverenika za zaštitu ravnopravnosti ili inspekcije rada.

Ukoliko ima elemenata i dokaza, inspekcija rada mora da izađe na teren i napiše zapisnik. Zakonom o radu i članom 274, propisana je kazna za poslodavca u rasponu od 600.000 do 1.500.000 dinara.

Pitanja koja su takođe diskriminišuća

 

1. Da li ste udati/oženjeni?

2. Da li imate decu i koliko?

3. Da li planirate još dece?

4. Ko vam čuva decu?

5. Čime se bavi vaš partner?

6. Imate li kredit, i kakav, kolika vam je rata?

7. Imate li ušteđevinu?

8. Da li živite sami/sa roditeljima?

9. Da li živite u iznajmljenom stanu ili imate svoju nekretninu?

10. Da li su vam živi roditelji?

11. Da li ste član neke organizacije, stranke?

12. Koje ste veroispovesti?

13. Koje ste seksualne orijentacije?

Iako je tvrdnja o postavljanju neetičkih pitanja na sudu teže dokaziva, Zakon o radu je ipak uređen tako da je poslodavac u startu u težoj poziciji, jer mora da dokazuje da nije bilo diskriminacije. Drugim rečima, Zakon je "blaži" prema kandidatima za posao, baš zbog ove vrste škakljivosti.

Inače, svuda u svetu, pa i u SAD, ovakva pitanja su najstrože zabranjena, ali poslodavci ipak traže načine da ih postave - indirektno. Jedno od najčešćih pitanja na razgovoru za posao jeste: Da li u vašem životu trenutno postoji nešto što bi vas sprečilo da putujete van zemlje? Ovo je, nažalost, tipično trik pitanje na kojem mnogi "padnu".

Da li ste imali slična iskustva? Da li je i vas potencijalni poslodavac pitao da li planirate decu? Odgovore ostavite u komentarima.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Živorad

    6. avgust 2020 | 12:02

    Promenio sam gomilu poslova do sada mi niko nije postavio to pitanje

  • Лењ

    6. avgust 2020 | 13:06

    Зашто имамо полицију и правосуђе? У полицији имамо доста младе и лепе жене али заиста је тако. Узети њих неколико обучити за тајни задатак и послати код неколико послодаваца где се највише крше ова права будућих радника. Снимати цео разговор и ако се утврде неправилности на сцену ступа правосуђе. Тако то раде државе које имају неко уређење и где се закони поштују. Послодавца казнити новчано, зависи од тога колико има прихода.

  • Zoran

    6. avgust 2020 | 13:36

    Čim kažu da mogu biti kažnjeni od do,to znači da ih neće kazniti.Naša zemlja pravi zakone prema poslodavcima,a na natalitet ne misli.Daju pomoć kada se dete rodi a šta da rade kada nemaju posao a deca rastu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>