• 14

Kako je Spomenka sa platom od 350 evra sagradila kuću: Većinom se držala jedne formule

"Moguće je bilo školovati se, moguće je posle toga zaraditi, moguće je živeti pristojno"

  • 14
montažna kuća, kuća, gradjevinarstvo Foto: Shutterstock

Spomenka Žepec,  sertifikovani DISC trener opisala je svoje životno iskustvo u jednom intervjuu za hrvatske medije ali i to kako je vrlo mlada i sa malim primanjima krenula u poduhvat koji joj je na kraju uspeo. 

Evo deo odluka i njenog razmišljanja koje su je vodile kroz život:

- Nekako mi se čini da se novac i ja poštujemo i ne možemo jedan bez drugog. Novac podrazumeva mene i ja njega. Ne shvatamo se olako, jedni moramo druge zaslužiti.

Odrasla sam u konzervativnoj porodici što se tiče novaca. Moj tata je imao moto da se troši ono što se ima. Vladao je osećaj da je sve moguće, da sve možemo ostvariti.  Moguće je školovati se, moguće je posle toga zaraditi, moguće je živeti pristojno.

Tim smerom je išla formula koje sam se većim delom držala. Zapravo nisam o tome aktivno razmišljala, samo sam osećala samopouzdanje i veru.

S 27 godina sam odlučila da sagradim kuću. Tada sam radila u poreskoj upravi u Varaždinu i mesečno sam zarađivala 2 400 kuna. Nekome bi se to činilo totalno riskantno, no meni nije, osećala sam kako je to nešto što treba da uradim. Zadala sam sebi petogodišnji plan da sagradim kuću bez kredita.

I sve se počelo konkretizovati čim sam krenula. Dobila sam zemljište od roditelja i prvu finansijsku injekciju. S tim novcem plaćen je arhitekta, sva sila administracije, priključaka i kuća je dobila zidove.

O ishrani se najčešće informišemo onlajn ili preko prijatelja Foto: Shutterstock

Sledećih 5 godina trajalo je završavanje i uređenje kuće i okoline od moje plate.

Prve godine sebi nije ništa kupila, ni od garderobe, prenosi Poslovni dnevnik. 

-Nije mi bilo teško, nisam patila, zapravo sam bila jako oduševljena gradnjom. Sama sam napravila svaki detalj te kuće. Ispekla sam zanat saradnje s majstorima kao i dosta napredni kurs pregovaračkih veština.

Nisam ostala na maloj plati Poreske uprave nego sam se zaposlila u privatnoj farmaceutskoj firmi gde mi je svakih 6-12 meseci rasla plata.

Kad sam ušla u preduzetničke vode, početno sam se osigurala akcijama.

I kad sam počela zarađivati, nevoljno sam trošila jer ko zna šta će biti na jesen ili 6 meseci. Preduzetnička nepredvidivost me ubijala. Nisam bila navikla na finansijsku neizvesnost. Te misli su me stavljale u skučen prostor straha od budućnosti.

Preduzetnik kontinuirano prolazi oscilacije i kontinuirano mu je potrebna vera. Držim se stare kineske poslovice: Čega nema, to nije.

U problemu ili krizi ću razmišljati kad ju je osetim kako se približava, dok je nema, ona ne postoji. I kad dođe, uradiću najbolje što znam, to je sve što mi treba.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Миле

    6. avgust 2020 | 09:48

    Ахахахахаххаххахх не могу да верујем добила све и уредила кућу са платом од 350€, баш смешан текст насмејао сам се од срца.

  • Idi begaj

    6. avgust 2020 | 10:22

    Lepo kaze dobila je finansijsku inekciju...dakle sve sto treba,a kao posle zavrsavala. Ovo su price iz nepricave.I ovakvi onda nadju da laprdaju onima koji nisu u ovoj Srbiji napravili nista. Ko ce uspeti da napravi nesto,onaj ko ima pomoc ili onaj ko ima samo platu 350€. To je kao trka na 100m ti kreces sa starta a o aj drugi sa 85m...Imam takvih primera ihihii.I obicno su ti najpametniji...

  • Petar

    6. avgust 2020 | 09:42

    Dobila plac i finansijsku inekciju,ma ajte molim!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>