• 6

Najskuplji filmovi svih vremena: Neki su potpuni fijasko, a famozni Titanik je tek na desetom mestu

Holivudska produkcija je i dalje broj 1 u svetu, i tako će sigurno ostati još dugo, dugo. Ulaganja su ogromna, ali se očekuje i profit istih razmera, dok moderna tehnologija omogućava da gotovo sve što režiser zamisli - može da prenese na platno

  • 6
kokice, bioskop

Foto: Pexels/Pixabay

Iako je najčešće najvažnija sama tematika filma, kao i glumci koji u njemu igraju, filmofilima je poslednjih godina jednako bitno i da produkcija bude na zavidnom nivou, ako je reč o takvoj vrsti filma ili temi.

Istu želju imaju i režiseri, koji se takmiče međusobno, ali pomeraju i lične granice. Sasvim je jasno da neki romantični film ne mora da deluje "skupo", jer njegova radnja to ne zahteva, ali se suprotno očekuje od naučno-fantastičnih, animiranih, akcionih filmova itd.

Ovo je lista 10 ostvarenja čiji su budžeti bili ogromni (od 200 do 400 miliona USD), ali su neki dostigli veliku popularnost, tako da im se uloženi novac isplatio.

1. Pirati sa Kariba: Na čudnim plimama (2011) je film koji je režirao Rob Maršal, a u koji je uloženo čak 397 miliona dolara. Procenjeno je da je Džoni Dep za ovaj angažman bio plaćen oko 55 miliona USD. Inače, ovo je 4. deo serijala o avanturama kapetana Džeka Speroua i njegove ekipe.

2. Vodeni svet iz 1995. režirao je Kevin Rejnolds, a troškovi produkcije su iznosili 271 milion dolara. U glavnoj ulozi je Kevin Kostner, koji je bio i producent. Reč je o naučno-fantastičnom filmu koji, međutim, na slavnoj IMDB rang listi nije najbolje prošao: ima ocenu 6,2.

3. Džon Karter (2012) je takođe naučno-fantastični film, u koji je uloženo 263 miliona USD, a režiju potpisuje Endru Stanton. Inače, ovaj film se nije slavno proslavio, tako da je "Dizni" doživeo veliki gubitak zbog toga - bio je u minusu 200 miliona USD, pa je film dobio epitet "promašaj svih vremena".

4. Zlatokosa je američki 3D animirani mjuzikl iz 2010, koji su režirali Nejtan Greno i Bajron Hauard. Produkcijski troškovi su iznosili 260 miliona dolara, pre svega zato što se dugo radilo na projektu - dobrih 10 godina, kako bi priča bila obrađena kvalitetno.

5. Spajdermena 3 (2007) je režirao legendarni Sem Rejmi, a u film je uloženo 258 miliona dolara. Ipak, publika ni na ovaj ni na drugi deo serijala o čoveku-pauku nije najbolje reagovala, a troškovi produkcije su bili sve veći, kako se snimanje odlagalo i kako je rasla potreba da franšiza bude pompezna.

6. Osvetnici: Era Altrona je ostvarenje iz 2015. godine, koje potpisuje Džos Vidon. U njega je uloženo 250 miliona dolara, baš kao i u još neke poznate filmove: Hari Poter i Polukrvni Princ, Betmen protiv Supermena: Zora pravdenika, zatim Hobit: Bitka pet armija.

7. Spektra je film iz 2015, koji na ovoj listi zauzima sedmo mesto, jer je u njega uloženo 245 miliona evra. Inače, ovo je 24. nastavak o tajnom agentu Džejmsu Bondu, produkcijske kuće "Eon Productions". Režirao ga je Sem Mendes, a glavna uloga je pripala zavodniku Danijelu Krejgu.

8. Avatar je film iz 2009, a režirao ga je Džejms Kameron, koji će se na ovoj listi naći dva puta. U ovaj nesvakidašnji naučno-fantastični film, koji nam kroz fantaziju otkriva lepote različitosti, uloženo je 237 miliona dolara, a glavna ženska uloga pripala je prelepoj glumici Zoi Saldani.

9. King Kong je nastao pre tačno 15 godina, kao delo Pitera Džeksona. To je epski čudovišni avanturistički film, inače drugi rimejk istoimenog filma iz davne 1933. godine. U ovaj film je uloženo 207 miliona dolara, a u glavnim ulogama su Naomi Vots, Džek Blek, Ejdrijen Brodi.

10. Titanik, kultni film iz 1997. godine, zauzeo je poslednje mesto na ovoj prestižnoj listi, a u njega je uloženo okruglo 200 miliona USD. Režiju potpisuje Džejms Kameron, a glavne role su pripale glumcima i prijateljima i van kamere - Kejt Vinslet i Leonardu di Kapriju.

Video: Otvoren festival srpsko- japanskog filma

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dosadnjaković

    8. avgust 2020 | 20:25

    Interesantan članak! Ovakve liste, medjutim, imaju dva problema. Prvi je inflacija. Film snimljen 1990 za 100M je puno skuplji od filma iz 2010te za isti iznos. Prohujalo sa vihorom, Kleopatra, Vrata raja, Apokalipsa sada, npr, su koštali brutalno puno para u vreme kada su snimani. Druga stvar je marketinški budžet. Film može koštati 100M ali marketing isto toliko. Zašto je to problem? Pa kako glasi definicija, da li film za čije SNIMANJE je potrošeno najviše para ili film sa najvećim budžetom je najskuplji? Ja sam mišljenja da su to dve kategorije i da pod "najskuplji film" isključivo treba da budu troskovi snimanja. Pozdrav svim filmofilima!

  • alal vera alal vera

    8. avgust 2020 | 20:38

    pirati su gusari

  • Vuk

    9. avgust 2020 | 05:55

    Americka prica..Sve 'vataju na politiku brojeva..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>