• 43

Vučić: Nesumnjivo ćemo biti najbolji u Evropi, cilj nam je da oporavimo beogradske hotele

Iz budžeta je izdvojeno 5,8 milijardi evra za našu privredu, što je 12 odsto BDP-a Srbije

  • 43
Aleksandar Vučić konferencija

Aleksandar Vučić / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obratio se danas javnosti na konferenciji za štampu, koja se održala u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, s početkom u 11 časova.

Kako je prethodno najavio na svom Instagram profilu "Budućnostsrbijeav", Vučić je danas predstavio planove i programe za dalji razvoj i budućnost Srbije.

- Četiri teme ćemo danas pokušati da obradimo, dve su političke, a dve ekonomske, rekao bih. Želim da vam saopštim važnu vest da je do jutros zdravstvena situacija kod nas bolja, ali moramo nadalje biti još odgovorniji i ozbiljniji - kaže Vučić, na samom početku.

- Danas u 6 sati je otvoren trezor, od 9 sati banke prebacuju novac na 372 privredna subjekta i za 235.000 firmi; sumu od 18.000 dinara, 60 odsto minimalca. Ako to izračunate, zajedno s minimalcem u septembru, 1.100 evra smo uplatili ljudima, što je za svakoga ko je zaposlen u ovoj zemlji, gotovo neverovatna podrška države - kaže on.

- Srbija u drugom kvartalu ide napred, samo je Litvanija od nas bolja, ali su imali manje problema od nas s Covidom-19. Srbija je na -6,5, Španija na čak -22,1. Bićemo bolji od svake zemlje u regionu, samo ne mogu da tvrdim za Irsku i Mađarsku - istakao je predsednik.

Dodatno ulaganje u puteve

Podsećamo, država je danas počela sa isplatom 60 odsto minimalca zaposlenima u preko 235.000 preduzeća, dok će od septembra pomoć dobiti i novoosnovane firme.

Reč je o novom ekonomskom paketu vrednom 66 milijardi dinara, koji se nadovezuje na prethodni od 5,1 milijardu evra, što mimo ostalih mera, čini skor od 5,8 milijardi evra izdvajanja iz budžeta. To je 12 odsto našeg BDP-a.

- Jedna smo od zemalja koja je najviše uložila u saniranje pogođene privrede, u skladu sa našim potencijalima, jer se ne možemo meriti sa svim evropskim zemljama - kaže on. Dodaje da je doneta odluka da se dodatno ulaže u nove puteve, jer je građevinarstvo, koje je palo 2,6%, takođe pretrpelo posledice.

Dodaje da ćemo uspeti da nemamo negativan rast. To se odnosi na godišnji, a ne na kvartalni nivo.

Posebna pomoć za beogradski turizam

- Očekujemo -6,3 ili -6,4 na kraju, to su izuzetni rezultati, ali nas čekaju teški kvartali, jer se talas korone produžio na jul i avgust. Takođe, turizam je pogođen, posebno u Beogradu i Novom Sadu. Hoteli su nam prazni, a Beograd je glavni nosilac, pa moramo da im dodatno pomognemo, ali smo svakako zadovoljni - istakao je predsednik.

- Pšenice imamo 23% više nego 2019, kukuruza najmanje 10% više, dakle, biće i za izvoz, suncokret će po količini biti isti. Soja će imati najveći rast, preko 20%, što je od velikog značaja, samo sa repom nismo zadovoljni. Poljoprivreda nam je u 2. kvartalu zabeležila rast 2%. Krećemo i u proces navodnjavanja - naveo je Vučić.

- Ulažemo i 750 miliona dinara u protivgradnu zaštitu, kako bismo maksimalno zaštitili naše poljoprivrednike, ali im svakako savetujem da se uključe u sisteme osiguranja - kaže on.

- Očekivali smo rast od 6% ove godine, da se nije desila korona, ali šta da radimo, viša sila - kaže Vučić, i dodaje da je Srbija danas slobodna, nezavisna zemlja.

Video: Vučić: Beže nam ekonomski Irska i Litvanija

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile iz dobre vile

    A sava centar da prodas? Kazne su u srbiji preskupe i tako popunjavate budzet,a onda najbolji u evropi. Ma daj...

  • R9

    Interesuje me samo koji strucnjak je smislio da treba jednako pomoci moj ugostiteljski objekat, koji je uzgred poceo sa radom prosle godine i ne moze dobiti nikakve kredite za likvidnost, a krpimo kraj sa krajem od kad je pocela pandemija... I Maxi gospodina Miskovica, koji cak i bolje radi obzirom da ljudi mnogo manje idu po kafanama... Da je neko malo mucnuo glavom, jos bi i ustedela drzava... A ovo sa Bdp-om bolje da ne komentarisem. Koga interesuje, nek pita... Kakvi crni lideri...?

  • Nn

    Privreda Srbije je na stabilnim nogama, uprkos korona virusu, jedini problem je turizam u vecim gradovima koji je usporen zbog korona virusa.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke