• 10

"Dolazi još jedna kriza i mogla bi biti gora od korona virusa"

Do 2060, klimatske promene će biti jednako ubitačne kao i Covid-19, smatra drugi najbogatiji čovek sveta

  • 10
Bil Gejts, korona virus

Bil Gejts / Foto: Tanjug/AP; pixabay.com

Gde god da se pojavi i šta god da kaže, Bil Gejts izazove različite reakcije kod ljudi. Najpre se povela polemika o tome kako je on to mogao da "predvidi" da se sprema virus korona, onda su ga optuživali za čipovanje i profitiranje od vakcina, a sada ovaj milijarder govori o klimatskim promenama.

Prema njegovim rečima, do 2060. godine, one će biti jednako fatalne po život ljudi, baš kao i Covid-19, a za osamdeset godina (2100) - biće čak 5 puta opasnije nego korona. Kako je ocenio, od posledica virusa Covid-19 dogodi se 14 smrtnih ishoda na 100.000 osoba.

Ali, taj broj će se, kako prognozira Gejts, sa 14 popeti na 73 do kraja veka. Ne zbog korone, već zbog rastućih temperatura i štetnih emisija.

- Ako želite da shvatite kakvu štetu će naneti klimatske promene, pogledajte Covid-19 i proširite tu patnju na mnogo duži vremenski period. Gubitke života i ekonomsku bedu, prouzrokovane ovom pandemijom, možemo da uporedimo sa onim što će se redovno dešavati ako ne eliminišemo emisiju ugljenika - kaže Gejts.

Dodao je da će ekonomska šteta od klimatskih promena za 20 godina biti ogromna. Kaže i da nije poenta u tome da će promene u svetu, kada je reč o klimi, biti sve gore, već je poenta u tome da naučimo lekcije iz ove pandemije: da spasavamo živote i sprečimo najgori mogući ishod.

- Moramo da pustimo nauku i inovacije da nas vode. Moramo naći bolja rešenja, kao što su čistiji izvori energije i alati bez ugljenika, koji će biti primenjivi i u siromašnijim zemljama, a ne samo bogatim - istakao je američki biznismen i filantrop.

Video: Tuga stanovnika za nekadašnjim rudnikom u Milićevcima: Od njega smo hranili porodice

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    To ovaj hoce da kaze da cemo do 2060. godine postojati??? Malo se matori preracunao...nemamo mi toliko vremena!!!

  • Krlja

    Ti to neces doziveti...ne brini se 😉

  • Toni

    Po ovom androidu bezdušnom zlikovcu ni sunce više neće izlaziti

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke