• 10

"Dolazi još jedna kriza i mogla bi biti gora od korona virusa"

Do 2060, klimatske promene će biti jednako ubitačne kao i Covid-19, smatra drugi najbogatiji čovek sveta

  • 10
Bil Gejts, korona virus

Bil Gejts / Foto: Tanjug/AP; pixabay.com

Gde god da se pojavi i šta god da kaže, Bil Gejts izazove različite reakcije kod ljudi. Najpre se povela polemika o tome kako je on to mogao da "predvidi" da se sprema virus korona, onda su ga optuživali za čipovanje i profitiranje od vakcina, a sada ovaj milijarder govori o klimatskim promenama.

Prema njegovim rečima, do 2060. godine, one će biti jednako fatalne po život ljudi, baš kao i Covid-19, a za osamdeset godina (2100) - biće čak 5 puta opasnije nego korona. Kako je ocenio, od posledica virusa Covid-19 dogodi se 14 smrtnih ishoda na 100.000 osoba.

Ali, taj broj će se, kako prognozira Gejts, sa 14 popeti na 73 do kraja veka. Ne zbog korone, već zbog rastućih temperatura i štetnih emisija.

- Ako želite da shvatite kakvu štetu će naneti klimatske promene, pogledajte Covid-19 i proširite tu patnju na mnogo duži vremenski period. Gubitke života i ekonomsku bedu, prouzrokovane ovom pandemijom, možemo da uporedimo sa onim što će se redovno dešavati ako ne eliminišemo emisiju ugljenika - kaže Gejts.

Dodao je da će ekonomska šteta od klimatskih promena za 20 godina biti ogromna. Kaže i da nije poenta u tome da će promene u svetu, kada je reč o klimi, biti sve gore, već je poenta u tome da naučimo lekcije iz ove pandemije: da spasavamo živote i sprečimo najgori mogući ishod.

- Moramo da pustimo nauku i inovacije da nas vode. Moramo naći bolja rešenja, kao što su čistiji izvori energije i alati bez ugljenika, koji će biti primenjivi i u siromašnijim zemljama, a ne samo bogatim - istakao je američki biznismen i filantrop.

Video: Tuga stanovnika za nekadašnjim rudnikom u Milićevcima: Od njega smo hranili porodice

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soki

    7. avgust 2020 | 08:49

    Dobro je, 2058-e treba da proslavim 100-ti rođendan, pa posle kako bude😝

  • Che

    7. avgust 2020 | 08:39

    Ovaj tip je smrtonosniji od svih virusa zajedno.

  • Istina

    7. avgust 2020 | 08:51

    On kada priča to se i desi! Znači da se igraju sa vremenom i populacijom. Muka mi je od te ekipe, što uništavaju čovečanstvo.Bog će im suditi!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>