• 0
 ≫ 

Uber Eats je sada u fokusu: Ulaže se u segment koji je najbrže rastao tokom pandemije

 ≫ 

Veliki broj Amerikanaca je ostajao kod kuće, zbog karantinskih mera, i naručivao hranu

  • 0
Food Delivery business, dostava hrane

Foto: Shutterstock

Kompanija Uber je saopštila da se, uprkos izazovima na koje je naišla, zalaže za cilj da bude profitabilna na prilagođenoj osnovi pre kraja 2021. godine, zahvaljujući strogim merama smanjenja troškova i jakom bilansu stanja.

Uber je u drugom kvartalu zabeležio prilagođeni gubitak zarade pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, od 837 miliona dolara. Akcije su smanjene za 2,9% na 33,72 dolara.

Pre pandemije, prevoz putnika po gradu bio je zaslužan za gotovo dve trećine Uberovih prihoda, a sada je ova usluga porasla za 5 procentnih poena u odnosu na njihov najniži nivo, zabeležen u aprilu. Takođe, pre korona krize, ova usluga je bila drastično popularnija na Novom Zelandu i u Hong Kongu, ali ne i u Evropi.

Na primer, u Španiji, Francuskoj i Nemačkoj, potražnja za Uberom je porasla svega 35% u odnosu na godinu pre. Kompanija je juče objavila neto gubitak od 1,8 milijardi dolara od aprila do juna, uključujući troškove vezane za otpuštanje 23% globalne radne snage.

Broj aktivnih korisnika ove platforme, u 69 zemalja u kojima Uber posluje, gotovo da je prepolovljen u odnosu na 2019: pao je sa 99 miliona na 55 miliona.

Prihodi Ubera u drugom tromesečju 2020. smanjeni su za 29%, na 2,24 milijarde dolara u odnosu na godinu ranije, ali su pobedili prosečnu procenu analitičara da će pasti na 2,18 milijardi dolara.

S druge strane, dostava hrana je briljirala. Prihod od Uber Eats-a je udvostručen i sada iznosi 1,2 milijarde dolara, a na to je uticala činjenica da je ogroman broj Amerikanaca ostajao kod kuće, zbog karantinskih mera, i naručivao hranu.

Uber je prošlog meseca proširio segment isporuke, najavivši kupovinu kompanije Postmates Inc, za 2,65 milijardi dolara kako bi dodatno razradio posao snabdevanja svakodnevnom robom.

Video: I u Meksiku pobuna taksista, stao grad od preko 20 miliona ljudi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>