• 2

Tramp potpisao uredbu: TikTok je sada i zvanično "pretnja" za SAD

Reč je o kineskoj aplikaciji za kratke video zapise, praćene muzikom, koji su zaludeli ceo svet

  • 2
TikTok, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik, Donald Tramp, učinio je ono o čemu se već dugo priča: potpisao je uredbu kojom se svim građanima SAD zabranjuje obavljanje transakcija s kineskom firmom "ByteDance".

Popularna kineska aplikacija TikTok nalazi se u vlasništvu pomenute kompanije, a uredba stupa na snagu za 45 dana. 

Prema njenim principima, TikTok predstavlja "pretnju" nacionalnoj bezbednosti Amerike, pa se javnost upozorava na automatsko prikupljanje podataka - moguće korišćenjem ove aplikacije.

"Ovakvo prikupljanje podataka predstavlja pretnju i moglo bi omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup ličnim i vlasničkim podacima Amerikanaca", stoji u uredbi, i dalje se navodi: "Sjedinjene Države moraju da preduzmu žestoke mere protiv vlasnika TikTok-a, kako bi zaštitile svoju nacionalnu sigurnost".

Uredba je usledila nakon što je Majkrosoft najavio da razmatra da kupi američki ogranak firme "ByteDance", te je odredio rok za sklapanje posla od 45 dana. Inače, svi svetski mediji su preneli da je predsednik SAD podržao tu nameru tehnološkog diva iz Sijetla.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>