• 12
 ≫ 

Mali: Svaki radnik dobiće od države 1.100 evra. Zloupotreba činjenica ne služi nikom na čast

 ≫ 

Mali je rekao da na kraju ove godine nećemo imati privredni pad i to će biti svojevrstan uspeh u situaciji kada vodeće zemlje sveta idu ka dvocifrenom padu

  • 12
Aleksadnar Vucic

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Član Predsedništva Srpske napredne stranke i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Dragan Ðilas "u odsustvu dobre argumentacije, puca praznim mecima u državne mere koje se preduzimaju kako bi se izbegle ekonomske posledice pandemije korona virusa, i pokušava da dezinformacijama privuče pažnju javnosti".

Povodom današnjih navoda da novi set mera i pomoć od 18.000 dinara koje je država dala firmama i dalje nije dovoljna da bi se preživelo, Mali kaže da Ðilas tvrdi da je 18.000 dinara nedovoljno za zaposlene, a pritom ne pominje da je pre toga država dala već za tri meseca po 30.000 dinara.

To je, dodaje, oko 750 evra, dok će sa pomoći iz drugog paketa mera koja će iznositi oko 310 evra po zaposlenim, sve zajedno biti blizu 1.100 evra po zaposlenom, za više od milion radnika u privatnom sektoru.

- Dakle, svaki zaposleni će dobiti od države u proseku oko 1.100 evra. Takva zloupotreba činjenica i iskrivljavanje stvarnosti ne služi nikom na čast. Ali građani i privrednici najbolje znaju koliko su novca dobili u trenutku kada im je bilo najteže - rekao je Mali.

Mali ukazuje i na tvrdnju da se bez kriterijuma daje novac novoosnovanim firmama.

- Drugi paket mera se relativno brzo pripremio i tako je i objavljen, tako da ne postoji nijedan promil šanse da je neko osnovao firmu da bi dobio novac od države - kazao je Mali u saopštenju i naveo da je najveća vrednost ove mere što je neka vrsta podrške početnicima u biznisu.

On je dodao da bi lično voleo da startapove u budućnosti država još više podrži a to je, ističe, više nego ostvarljiv plan, jer osim direktne podrške, postoji i niz drugih olakšica poput oslobađanja od poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja, pa do drugih umanjivanja komunalnih i drugih nameta.

- Nama su mladi i njihovo preduzetništvo budućnost - poručuje Mali.

Ministara finansija ističe, da se kao drugi sastojak u Ðilasovoj „lošoj čorbi“ napominju i neki drugi projekti, poput kritike kineskih investicija, stranih investicija, poslovanja Er Srbije, kritike moratorijuma i odlaganja kreditnih obaveza...

- Kritikovati dolazak Kineza i realizaciju investicija u našoj zemlji u trenutku kada se svi bore za kineski kapital i saradnju sa tom najznačajnijom strateškom državom na svetu, rezultat je odsustva dugoročne vizije i saznanja kakvo će biti pregrupisavanje velikih sila u budućnosti. Razvijamo dovoljno kapitalnih projekata da uposle i srpske građevinske firme, ali i druge, a već je dobro poznato da se na tržištu bukvalno ne može naći slobodan građevinski radnik - kazao je Mali.

On je dodao da Srbija u svetu postaje prepoznatljiva ne samo po manuelnom radu, kako tvrdi Ðilas, za koga veruje da nikada nije jednu lopatu podigao pa i ne zna kako taj rad izgleda, već po mozgovima i njihovim inovacijama.

Mali je rekao da na kraju ove godine, kao što je, kaže, podvukao i predsednik Aleksandar Vučić, nećemo imati privredni pad i to će biti svojevrstan uspeh u situaciji kada vodeće zemlje sveta idu ka dvocifrenom padu.

- Razgovaramo sa inostranim i domaćim partnerima o novim ulaganjima. Prvih šest meseci ove godine imali smo pad od svega 0,9 odsto. Prijatno nas je iznenadio rast industrije od 2,6 odsto u junu, a očekujemo mnogo i od građevinarstva čija je stopa rasta u 2019. iznosila neverovatnih 35 odsto, te su planirana velika ulaganja u puteve i železnicu -, naveo je Mali.

Poručio je da Đilasu nedostaje ekonomska logika i smisao za realnost i da tu nema velike pomoći.

- Međutim, bez obzira na te uočene manjkavosti, sposobnost za sopstveni biznis i uveličavanje sopstvenog bogatstva mu nikad nije manjkala - rekao je Mali, a prenelo je Ministarstvo finansija.

Video: Mali: Sjajne vesti, po prvi put u istoriji, Srbija najbolja u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    7. avgust 2020 | 22:25

    Nema to veze sa radnicima, te pare drzava daje poslodavcima, jer oni jadni nemaju ni za kiflu. Mozda je 5% poslodavaca taj novac dala radnicima UZ platu, ostalih 95% je novac dao KAO platu, a onaj novac koji su mu radnici zaradili, poslodavci su zadržali za sebe.

  • Radnik

    7. avgust 2020 | 22:40

    Ekstremno bezobrazno, nazovite stvari pravim imenima, NE DAJETE PARE RADNICIMA, DAJETE FIRMAMA GDE RADNICI RADE (I ZARADE) SVOJE PLATE.

  • Ко је овде луд

    7. avgust 2020 | 22:32

    Запослена сам, а добила сам дамо оних 100 евра што су сви пунолетни добили. Ко је украо мојих преосталих 1000 евра.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>