• 13

Tabaković: Osam godina čuvanja cena, finansija i stabilnosti dinara

Dinar je ostao relativno stabilan prema evru

  • 13
Jorgovanka Tabaković

Foto: ATA Images

Jorgovanka Tabaković

Foto: ATA Images

Narodna banka Srbije je saopštila da je tokom osam godina s guvernerom Jorgovankom Tabaković na čelu postignuta i očuvana cenovna i finansijska stabilnost, čime je centralna monetarna vlast u potpunosti ispunila svoje zakonske ciljeve.

- Narodna banka Srbije je bila garant stabilnosti, odgovoran regulator i inovator. Inflaciju smo s dvocifrenih nivoa sveli na nivo uporediv sa evropskim zemljama a zatim je očuvali na niskom nivou, čuvajući time i realnu vrednost zarada - kaže guverner Tabaković o rezultatima rada NBS u prethodnih osam godina.

Dinar je, ističe, ostao relativno stabilan prema evru, što privredi i građanima daje izvesnost za poslovanje i planiranje.

- Devizne rezerve su na rekordnom nivou, kao i dinarska štednja. Sve povoljnijim uslovima finansiranja podržavali smo rast kreditne aktivnosti i raspoloživog dohotka - dodaje guverner Jorgovanka Tabaković.

Naglašava da je NBS drastično smanjila problematične kredite, spuštajući ih na najniži nivo, te da je intenzivno radila u različitim oblastima kako bi se građanima i privredi omogućile još kvalitetnije finansijske usluge.

- Ekonomskom politikom koju smo sprovodili unazad osam godina stvorili smo povoljan ambijent za investiranje. Koordinacija politika i timski pristup, podrška istom cilju - da unapređujemo Srbiju i da budućim generacijama ostavimo jaču zemlju - jedini su ispravan put - zaključila je guverner.

Iz NBS podsećaju da je inflacija svedena sa dvocifrenog na nivo uporediv sa evropskim zemljama i da je tokom prethodnih sedam godina očuvana na oko 2,0 odsto.

Poručuju da će ona i u narednom periodu ostati niska.

Za vreme mandata Jorgovanke Tabaković, kako navode, referentna kamatna stopa smanjena je za 10,5 procentnih poena, sa 11,75 posto u maju 2013. na 1,25 procenata, na najniži nivo u režimu ciljanja inflacije.

Kamatne stope na kredite danas su za 13 procentnih poena niža nego u maju 2013. i iznose oko 3,0 odsto za privredu i 8,0 posto za stanovništvo. Zahvaljujući obezbeđenju cenovne relativne stabilnosti deviznog kursa, troškovi po osnovu kamata i kursnih razlika pali su za oko 70 odsto.

Dinar je u proteklih osam godina ojačao za 0,8 posto prema evru, a u isto vreme aktivnostima NBS na deviznom tržištu neto je kupljeno 2,5 milijardi evra, čime se direktno uticalo na povećanje deviznih rezervi.

U proteklih osam godina, devizne rezerve su uvećane za 3,8 milijardi evra i na kraju juna iznosile su oko 14 milijardi evra. To je ostvareno u uslovima neto razduživanja države u devizama (oko 2,0 milijarde evra), i najvećim delom putem kupovine deviza na deviznom tržištu od strane NBS, što je najzdraviji način njihovog povećanja jer ne podrazumeva nikakve buduće obaveze.

Dinarska štednja danas je pet puta veća nego 2012. i iznosi preko 86 milijardi dinara, uz rast učešća štednje položene na period preko dve godine.

Jorgovanka Tabakovic

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Bankarski sektor je zdrav, stabilan, dobro kapitalizovan i visoko likvidan.

Udeo NPL-ova je spušten na 3,7 odsto, čak za 18,5 procentnih poena od usvajanja Strategije za rešavanje problematičnih kredita, a njihovo stanje smanjeno je za preko 327 milijardi dinara, odnosno za 77 odsto.

Pored toga, u proteklom periodu centralna banka je razvila najinovativniju platnu infrastrukturu - sistem za instant plaćanja NBS, uvela je mogućnost mobilnog plaćanja režijskih računa putem skeniranja QR koda, donosila prave i pravovremene mere u borbi za ljude i ekonomiju tokom pandemije Kovid 19, dodaje se u saopštenju.

Zbog doprinosa rastu i stabilizaciji srpske ekonomije londonski mesečnik "The Banker" proglasio je guvernera Jorgovanku Tabaković za najboljeg guvernera na globalnom nivou i za najboljeg evropskog guvernera za 2020. godinu.

- Ciljevi su nam definisani zakonom, a prioritete ne menjamo. Nastavljamo da radimo istim intenzitetom u korist naših građ0na i privrede, čuvanjem stabilnosti i donošenjem i sprovođenjem mera koje unapređuju svakodnevni život. Ostajemo pouzdan partner našoj državi u borbi za dalje jačanje ekonomije, rast životnog standarda naših građana i podsticajne uslove poslovanja za našu privredu - poručuje guverner Jorgovanka Tabaković u saopštenju.

Video: Tabaković: Udeo problematičnih kredita smanjen na 5,21 odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trange-frange

    7. avgust 2020 | 22:33

    Dzaba vam, narod vam gladan i zeljan svega!

  • Vesna P.

    7. avgust 2020 | 23:58

    Predali ste svoj narod u duznicko ropstvo stranim bankama, koje zelenaskim kamatama pljackaju bednike, koji su prinudjeni da na ovaj nacin resavaju egzistencijalna pitanje, posto su gubitnici tranzicije i deca roditelja koji nisu imali srece da ostvare pravo na stan, niti na stambeni kredit.

  • DARKO 100%

    7. avgust 2020 | 22:20

    Ja se cudim kako sam ja stabilan kad nemam ni filera u dzepu,ni svesni niste kakav je to ekspertski ekonomski zivot sa praznim dzepom a sta bi tek bilo da su mi dzepovi puni,gospodo iz finansija napunite mi dzepove punih novaca ako vam nevratim nemojte mi vise nikad dati😉

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>