• 3

Kako to da Amazon ne plaća porez? Ovo je objašnjenje koje su svi tražili

Najpoznatiju kompaniju za e-trgovinu osnovao je Džef Bezos, najbogatiji čovek sveta

  • 3
Big Tech Results

Foto: Tanjug/AP

Amazon je multinacionalna tehnološka kompanija, osnovana 1994. godine, sa prihodima iz 2019. u iznosu od 280,5 milijardi dolara. Njome upravlja najbogatiji čovek sveta, a ovaj gigant sa sedištem u Sijetlu je tokom pandemije dodatno uznapredovao, pa se mnogi pitaju kako je moguće da plaća 0 USD poreza?

Evo o čemu je reč: Vlada SAD dozvoljava Amazonu 1,7 milijardi dolara poreskog kredita. Taj kredit dalje omogućava kompaniji da smanjuje svoje račune, sve dok prati uputstva Vlade - u ovom slučaju, to se odnosi na istraživanje i razvoj.

U biznisu, porez se plaća samo na profit. Amazon izbegava da plati porez, jer sav profit reinvestira u posao. U 2019, Bezosova imperija je imala operativni gubitak od 627 miliona USD, koji je "vukao" iz 2018. Amazon isplaćuje svoje zaposlene kroz akcije, koje oni kasnije mogu otpisati kao poslovni trošak.

Na ovaj način, multinacionalna kompanija koja posluje širom sveta, sačuvala je milijardu dolara poreza u 2018. Što je viša cena akcije, to Amazon može više da otpiše svoje poslovne troškove.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • todor

    8. avgust 2020 | 12:20

    Prevarant!! Šta daje državi,ništa koristi sistem,tlači zaposlene!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>