• 1

Dobra ideja kompanije u kojoj roditelji moraju da se vrate na posao, a ne znaju šta sa decom

U situacijama kao što je pandemija, najvažnije je prilagoditi se. Jedna firma iz SAD upravo na tome radi, misleći na svoje zaposlene

  • 1
rad od kuće, majka, dete, izolacija

Gotovo svaki roditelj je naišao na brojne izazove u radu od kuće / Foto: pixabay.com

Balansiranje između privatnog i poslovnog života ume da bude veoma izazovno i iscrpljujuće. Zaposleni roditelji, s jedne strane, moraju da ispunjavaju svakodnevne radne obaveze, ali i da vode računa o deci, posebno sada kada vrtići i škole u nekim delovima sveta ne rade, kao na primer u SAD.

Čak i tamo gde su obdaništa otvorena, neki roditelji su skeptični, pa ako im posao dozvoljava da rade od kuće - radije biraju opciju da rade i čuvaju dete. Ali, šta je sa onima koji moraju da se vrate u kancelariju, a nemaju kome da ostave mališane?

Jedan poslodavac, iz savezne države Masačusets, pokušava da ublaži pritisak koji trpe mame i tate, tako što je u najkraćem roku uspostavio privremeni centar za brigu o deci, za svoje zaposlene. Reč je o nekoj vrsti obdaništa, koje radi svaki dan, a dozvoljava roditeljima da dolaze na posao, dok su im deca zbrinuta.

Aktuelno istraživanje, sprovedeno na 2.700 zaposlenih, pokazalo je da većina roditelja ima problem da uskladi poslovne i porodične obaveze tokom karantina.

Radnici iz pomenute firme koja uvodi vrtić, dakle roditelji i vaspitači, moraće da se testiraju na Covid-19, na svaka četiri dana. Rezultati bi trebalo da stignu u roku od 24h. U ovom centru do sada nije bilo pozitivnih slučajeva na koronu, vaspitači nose maske, a deca su grupisana u manje kolektive i redovno peru ruke.

Čitanje

Mame i tate su imale problem da rade puno radno vreme, dok su kod kuće s decom / Foto: Pixabay

Od roditelja se, međutim, traži da potvrde da se socijalno distanciraju u svakodnevnom životu. Kada su se prijave otvorile u junu, 31 roditelj je zatražio pomoć u toku prvog sata. Plan je bio da se ponuda testira u junu, da bi se procenila potražnja. Centar prima decu uzrasta do sedam godina, a troškovi nege su subvencionisani.

I zaposleni koji su se vratili u kancelariju i oni koji još uvek rade na daljinu, mogu da koriste ovaj centar do tri dana nedeljno, a ako se ukaže još neko slobodno mesto - roditelj se bira nasumično, kako bi dobio dodatni dan te nedelje.

Inače, novi podaci pokazuju da bi oko 40 miliona Amerikanaca moglo biti isterano iz stana/kuće, jer ne može da plati kiriju/ratu za hipoteku. SAD će se suočiti s velikom stambenom krizom, ugroženo je oko 43 odsto domaćinstava koji iznajmljuju mesto za stanovanje.

Najugroženiji su Latinoamerikanci i Afroamerikanci, kojima u 80% slučajeva preti deložacija. Poređenja radi, u julu - 26% crnaca i 25% Hispanoamerikanaca nije moglo da plati kiriju, u odnosu na 13% belaca.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>