• 0
 ≫ 

Rad od kuće se odomaćio, sve je više oglasa za posao koji nude tu mogućnost

 ≫ 

U skladu sa Zakonom o radu, propisano je da radni odnos može da se zasnuje za obavljanje poslova van prostorija poslodavca, koji obuhvata i rad od kuće

  • 0
O ishrani se najčešće informišemo onlajn ili preko prijatelja

Foto: Shutterstock

Rad od kuće do skoro je bio "rezervisan" samo za određene striktno profilisane stručnjake, ali vreme pandemije uticalo je na veliki broj poslodavaca i kompanija da se odluče na to da svojim zaposlenima ponude ovu mogućnost rada na duže staze.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) i sajtu Infostud, kažu da su u porastu oglasi za posao koji imaju mogućnost rada od kuće, i da je značajan broj poslodavaca svoje poslove organizovao tako, posebno kompanije iz IT sektora.

Prema istraživanju, koje je Infostud sproveo krajem maja o uticaju pandemije na tržište rada, zaključak je da oko 40% kompanija smatra da je rad od kuće izvodljiv i koristan za dobar deo preduzeća, a 23 odsto je istaklo da je ozbiljnije ušlo u digitalizaciju svojih procesa.

Osim toga, 60 odsto kompanija je svojim radnicima omogućilo ovakav način rada, i isti procenat ne vidi pad u produktivnosti zbog toga. Trećina planira da rad na daljinu postane praksa ubuduće. Naravno, to najviše odgovara kompanijama koje posluju u IT sektoru.

Međutim, tu su i kol centri (korisnička podrška), ali i oglasi za nastavu za strane jezike. Na Infostudu trenutno ima oko 2.000 takvih, aktivnih oglasa. Taj broj je po izlasku iz vanrednog stanja dostizao i 3.500, ali treba imati u vidu da je sada letnji period i da su u toku godišnji odmori, pa su procesi regrutacije odloženii za septembar.

Tokom juna su, kažu, zabeležili rekordan broj konkurisanja na oglase za posao.

Oblasti kao što su turizam i ugostiteljstvo su najviše bili pogođeni tokom ovog perioda, a sezonski poslovi koji se odnose na ugostiteljstvo i rad u inostranstvu na primorju - ove godine ne postoje, što je umnogome doprinelo padu broja poslovnih mogućnosti.

U skladu sa Zakonom o radu, propisano je da radni odnos može da se zasnuje za obavljanje poslova van prostorija poslodavca, koji obuhvata i rad od kuće.

Elementi ugovora o radu propisani su ovim zakonom i po tom osnovu - osnovna zarada zaposlenog ne može biti utvrđena u manjem iznosu od osnovne zarade zaposlenog koji radi na istim poslovima u kancelariji.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>