• 1

Rusi pronašli najveći obojeni dijamant, star do 230 miliona godina

Ruski gigant Alrosa još nije odlučio da li će ga prodati u brušenom ili nebrušenom izdanju

  • 1
Dijamant, Jakuta, Rusija

Foto: eng.alrosa.ru

Vodeći svetski proizvođač dijamanata, Alrosa, otkrio je nebrušeni dijamant od 236 karata amber boje, u rudniku u severo-istočnom delu Jakutije.

Zapanjujući dragulj je najveći dijamant u boji, ikada iskopan u Rusiji. Ima intenzivnu žuto-smeđu boju, i pretpostavlja se da je star od 120 do 230 miliona godina. Pronađen je u rudniku "Ebelyakh", na reci Anabar.

Pavel Vinikhin, šef odeljenja za dijamante i poliranje, pri kompaniji Alrosa, rekao je da bi ovo "jedinstveno otkriće moglo da privuče pažnju stranih firmi", međutim, ruski gigant još nije odlučio u kakvom obliku će prodati dijamant.

U sirovom izdanju, njegove dimenzije su 47x24x22 mm, a od njega bi moglo da nastane nekoliko visokokvalitetnih, brušenih dijamanata. Ovo svakako nije prvi put da je u istom ruskom rudniku pronađen nebrušeni dijamant u boji. U samo jednom mesecu 2017, otkrivena su tri kamena intenzivne žute, ružičaste i ljubičasto-ružičaste boje.

Video: Čudo se dogodilo: Pronađen dvostruki dijamant star 800 miliona godina

(Telegraf Biznis/Foto: Alrosa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    8. avgust 2020 | 13:28

    Da mi je znati kojom tehnologijom ustanove da je nešto staro 230 miliona godina. Pa ljudi, vi ni vremensku prognozu sa sutra redovno promašite.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>