• 2
 ≫ 

Nemci testirali tunele kojima voze kroz Evropu: Jednom od najprometnijih na Balkanu - crveno svetlo

 ≫ 

Svi austrijski tuneli dobili zelene oznake

  • 2
tunel

Foto: Pixa

U istraživanju ADAC-a, nemačkog auto-kluba objavljena je ocena sigurnosti tunela u kojem je Tunel Učka dobio - crveno svetlo, odnosno ocenu prema kojoj ne ispunjava sigurnosne standarde.

ADAC je istražio bezbednost 16 austrijskih, italijanskih i hrvatskih tunela, uglavnom one kroz koje većina nemačkih turista ide na godišnje odmore. Od hrvatskih tunela istraženi su još i Konjsko koji se nalazi na A1 kao i Sveta Tri kralja na A2 deonici i oni su dobili – zelenu oznaku što znači da ispunjavaju sigurnosne zahteve te se navodi da je kod njih sve bilo u redu.

Svi  italijanski tuneli dobili su crvenu oznaku, dok su svi austrijski tuneli dobili zelene oznake.

Što se tiče Tunela Učka kao mana mu se navodi da ima samo jednu cev. Velika zamerka je i to što u tunelu nema nijednog izlaza za hitne slučajeve, navodi se, zvučnika i spoljnih ulaza za spasioce. Zbunjujuće je za vozače da broj traka ispred i u tunelu nije isti. Sve to smanjuje sigurnost tokom vožnje kroz tunel.

Od 16 pregledanih tunela, više od polovine ne zadovoljava minimalne standarde koje je postavila EU. Dok Austrija ima obnovljene tunele, italijanski tuneli ostavljaju utisak nesigurnosti.

Tuneli u Srbiji nisu bili obuhvaćeni ovom analizom.

Video: Brzinom puža: Deda svojim električnim kolicima napravio kolaps u tunelu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    9. avgust 2020 | 12:59

    Tunel Ucka je napravljen u zlatnim danima bivse Juge i nalazi se u Istri. Tada je, sa stotinama protivpozarnih detektora, vatrogasnih hidranata i par okretista , verovatno bio moderan.

  • Nikola

    9. avgust 2020 | 13:20

    Vozač sam kamiona vozim celu evropu i nema gorih vozača od Nemaca toliko kao vode racuna o svemu a nigde vise udesa dnevno nema nego u Nemačkoj i sad kao oni ocenjuju druge zemlje pa to nema nigde.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>