• 8

Poslodavci opet tražili od radnika da se deo minimalca vrati na ruke: Ministar apeluje da prijavite

Ministar je rekao da će se svaka prijava radnika na rad poslodavaca istražiti

  • 8

Svi poslodavci u Srbiji imaju rok da do sutra, 10. avgusta, donesu plan primene mera, u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad u cilju sprečavanja pojave i štenja Covida 19, a inspektori rada će potom kontrolisati firme, ali i tamo gde je potrebno savetovati i pomagati da se tome prilagode.

Na to je podsetio i ministar Zoran Đorđević, gostujući na TV Prva.

Inspekcija je vršila konotrolu, poslodavci su dopunili pravilnike. Cilj pravilnika je da napravi prevenciju da ne dođe do zaraze u preduzećima. Naravno, postoji i odgovornost radnika - rekao je on.

On je ukazao da ne postoje kazne konkretno po ovom zakonu, već po Zakonu o bezbednosti o radu.

Zašto ne daju 100 odsto naknade

Zoran Đorđević Foto: Tanjug/Rade Prelić

Đorđević je, govoreći o tome što mnogi poslodavci nisu usvojili preporuku Ministarstva da isplaćuju 100 odsto nadoknade za radnike koji su bili u samoizolaciji ili izolaciji tokom korone, rekao da je to odluka privatnika, a samo preporuka ministarstva.

- Mi smo preporuku dali, ali ne možemo da nateramo privatnike da isplate 100 odsto. Po zakonu o radu, njima pripada sigurnih minimum 65 odsto, naveo je.

On je odgovarajući na pitanje šta da radi radnik ukoliko poslodavac nije uplaćivao sredstva u PIO fond, rekao da zaposleni treba da se javi inspekciji rada. 

Kako da prijavite poslodavca

- Mogu imenom i prezimenom, ili anonimno, inspektori su dužni da ne otkrivaju ko je prijavio poslodavca. Ta informacija je važna da bi se dobio izveštaj šta se desilo sa konkretnom prijavom - objasnio je.

Đorđević je ukazao i da je bilo prijava radnika tokom prethodnog perioda o tome kako je poslodavac isplaćivao radnicima 30.000 dinara iz državnog paketa, a onda tražio da se deo sredstva vrati na ruke. Međutim, kako ističe, to se teško dokazivalo, jer bi radnici odustajali od prijave ili nisu bili spremni da iznesu dokaze.

- Nemamo dokaze ako taj neko ne sarađuje sa nama. To je vrlo teško dokazivo - rekao je.

Ministar je kao razlog tga naveo da je to posledica ranijeg vremena, gde inspekcija rada nije izlazila, ili je izlazila, a nije bilo posledica po poslodavca već samo za radnika.

- Istrajaćemo na tome da gde god je bilo nepravilnosti, to izvedemo do kraja - poručio je on.

Video: Ko će i dalje da radi od kuće, kako će se koristiti odmori...

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    9. avgust 2020 | 12:06

    Za stare je kasno ali vi mladi bežite odavde što pre možete dok nije kasno.Kroz 40 godina staža sa 30.000,00 platom,penzija će vam biti,ako je dočekate,19.000,00 a sa njom tada nećete moći ni par cipela da kupite.Zarad ulaska u EU,a nikada nećemo ući,izgubismo sve a naročito dostojanstvo.

  • Mirko

    9. avgust 2020 | 11:45

    Kada.cujem da ce da se vrsi kontrola,sve mi jasno u najavi jer rec kontrola kod nas skoro i nema za bilo sta.

  • Зоран Ловћенац

    9. avgust 2020 | 12:01

    Вучићу,казни незаситу багру од алавих приватника,част изузецима

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>