• 0

Bili su najvredniji na svetu, sad su se srozali za 73 odsto

Saudijska prozvodnja nafte pala je na 7,5 miliona barela dnevno

  • 0
Naftna postrojenja, Saudijska Arabija

Foto: Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Saudijski naftni gigant Saudi Aramko prijavio je pad neto dobiti od 73,4 odsto u drugom kvartalu 2020. u odnosu na prethodnu godinu, zbog urušavanja cena nafte izazvane pandemijom.

Ta javna firma je objavila da joj je neto dobit 6,6 mlijardi dolara za period april-jun 2020, dok je u isto vreme prošle godine bila 24,7 milijardi dolara.

- Turbulencije povezane sa smanjenjem tražnje i padom cena nafte odražavaju naše rezultate u drugom tromesečju - rekao je generalni direktor kompanije Amin Naser.

Neto dobit Saudi Aramka u prvoj polovini ove godine opala je za 50 odsto, na 23,2 milijarde dolara u odnosu na 46,9 milijardi dolara u istom periodu prošle godine, navela je kompanija.

Prihodi od nafte u Saudijskoj Arabiji, najvećem izvozniku te sirovine u svetu, teško su pogođeni duplim šokom pada cena zbog trgovinskog rata pre pandemije i velikim smanjenem proizvodnje potom.

Cene nafte su u aprilu i maju dostigle najniži nivo za nekoliko decenija: ispod 20 dolara po barelu, zbog pada tražnje izazvanog pandemijom novog korona virusa.

Cene su se popele na oko 44 dolara za barel kada je nekoliko zemalja proizvođača nafte iz kartela Opek-a prihvatilo da smanji proizvodnju.

Saudijska prozvodnja nafte pala je na 7,5 miliona barela dnevno u junu, dok je prosek prošle godine bio 10 miliona.

Saudi Aramko je prvi put kotiran na saudijskoj berzi u decembru, što je najveći ulazak na berzu na svetu: kompanija je tada dobila 29,4 milijardi dolara prodajom 1,7 odsto akcija.

Saudi Aramku je mesto najskuplje kompanije na svetu izgubio prošle nedelje kada je kapitalizacija američkog Epla dostigla 1.900 milijardi dolara, dok je vrednost saudijske firme 1,760 miljardi.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke