• 0

Šefovi ne veruju radnicima koji rade od kuće da se ubijaju od posla. Ovi drugi ne znaju šta je kuća

Za razliku od tehnoloških kompanija i dobrog dela medija koji rad od kuće dižu u nebo, većina direktora koji posluju u različitim industrijama ima vrlo negativan stav o učincima ovakvog načina poslovanja

  • 0
Žene posebno treba da obrate pažnju na to koja su njihova prava

Foto: Shutterstock

Većina menadžera u svetu je izrazila veoma negativan stav prema učincima zaposlenih koji rade od kuće. Mnogi od njih svakodnevno proveravaju svoje radnike i sumnjaju u njihovu motivaciju ali i sposobnosti da kvalitetno rade u novim uslovima. Zaposleni se najviše žale na očekivanja šefova da stalno budu na raspolaganju.

Kažu da se kod takozvanog "rada od kuće" više ne zna šta je posao a šta kuća, odnosno pravo na privatni život.

Više od 40% menadžera u svetu je izrazilo sumnju da u uslovima masovnog rada na daljinu mogu efikasno da upravljaju radnicima, dok je skoro 60% direktora ocenilo da zaposleni koji rade od kuće imaju slabiji učinak nego kada posao obavljaju u kancelariji.

Više od dve trećine njih je skeptično da zaposleni koji rade „na daljinu“ mogu da ostanu dugoročno motivisani, a više od četvrtine smatra da njihovi radnici nemaju potrebne veštine za kvalitetan rad od kuće.

Šta više, skoro jedna trećina direktora je kontrolisala zaposlene kako obvaljaju posao u kućnim uslovima, pokazuje istraživanje koje je časopis „Harvard Business Review“ sproveo među više od 1.200 menadžera u 24 zemlje.

Direktori smatraju da gube kontrolu

 

U istraživanju se zaključuje da za razliku od tehnoloških kompanija i dobrog dela medija koji rad od kuće dižu u nebo, većina direktora koji posluju u različitim industrijama ima vrlo negativan stav o učincima ovakvog načina poslovanja.

Zbog osećaja da gube kontrolu nad tim koliko i kako zaposleni rade kada nisu u kancelariji, mnogi direktori vrše dodatni pritisak na zaposlene. To radnicima čini posao još stresnijim, dok se i sami bore da se prilagode potpuno novoj situaciji i usklade poslovne i privatne obaveze.

Radnici: Ne zna se šta je posao a šta kuća

 

Da li vam odgovara rad od kuće?

Foto: Shutterstock

S druge strane, preko polovine anketiranih radnika se izjasnilo da ih njihovi direktori pojačano, ili stalno proveravaju koliko i kako rade od kuće. Više od trećine je izjavilo da njihovi pretpostavljeni otvoreno sumnaju u njihove sposobnosti da kvalitetno obavljaju svoje radne zadatke kada nisu u kancelariji.

Ipak, najveći broj anketiranih radnika je izjavio da im kod rada na daljinu najviše smeta to što njihovi šefovi očekuju "da stalno budu na raspolaganju" u bilo koje doba.

Za razliku od direktora, njihovo viđenje radnog učinka je potpuno suprotno, kažu da rade mnogo više nego u kancelariji i da se kod takozvanog rada od kuće više ne zna šta je posao a šta kuća, odnosno pravo na privatni život.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>