• 0

Tjurdenjev: Nastavljamo sa ulaganjima u ključne pojekte

Tjurdenjev je istakao da je u prvom polugodištu ove godine poslovanje NIS-a bilo pod snažnim uticajem globalnih nepovoljnih makroekonomskih okolnosti, što se, pre svega, odnosi na pad cena nafte i epidemiju COVID-19 koja je uzrokovala drastično smanjenje potražnje za naftnim derivatima

  • 0
NIS

Foto: NIS/Promo

- Očuvanje zdravlja zaposlenih i potrošača, stabilnost na tržištu naftnih derivata, socijalna stabilnost zaposlenih i nastavak ulaganja u ključne projekte, bili su prioriteti u mesecima za nama, koje je obeležila pandemija korona virusa. Smanjili smo troškove, izvršili prioretizaciju investicija, ali štednja na račun dugoročnog razvoja kompanije za NIS nije i neće biti opcija. Ostajemo fokusirani na projekte koji će kompaniji, ali i Srbiji doneti najviše benefita u budućnosti - rekao je u razgovoru za «Politiku» Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Tjurdenjev je istakao da je u prvom polugodištu ove godine poslovanje NIS-a bilo pod snažnim uticajem globalnih nepovoljnih makroekonomskih okolnosti, što se, pre svega, odnosi na pad cena nafte i epidemiju COVID-19 koja je uzrokovala drastično smanjenje potražnje za naftnim derivatima:

- NIS je uspeo da očuva pokazatelj EBITDA na pozitivnom nivou od 2,3 milijarde dinara, kao i pozitivan novčani tok od 6,3 milijarde dinara, ali je zbog negativnih makroekonomskih trendova zabeležen neto gubitak od 10,2 milijarde dinara. Nastavili smo da ulažemo u ključne projekte, pre svega u povećanje dubine prerade u Rafineriji nafte Pančevo, u nastavak izgradnje Termoelektrane-toplane Pančevo i istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Takođe, možemo biti zadovoljni našim operativnim pokazateljima, jer smo u svemu na nivou ili uspešniji nego u prvih šest meseci prošle godine - rekao je Tjurdenjev.

NIS

Foto: NIS/Promo

Prvi čovek NIS-a istakao je da je u borbi protiv krize izrađeno nekoliko kriznih scenarija koji su kompaniji omogućili brzo prilagođavanje uslovima na tržištu:

- Bez obzira na tešku situaciju, nismo smanjivali zarade, nismo smanjivali broj zaposlenih i uspeli smo da očuvamo finansiranje ključnih investicija. Ukupno smo u prvoj polovini 2020. godine uložili 14,5 milijardi dinara, što je pravi podvig imajući u vidu uslove u kojima smo poslovali - naveo je Tjurdenjev.

Kada je reč o  Dubokoj preradi, ključnom projektu druge faze modernizacije pančevačke rafinerije, Tjurdenjev je je naveo da će početak rada postrojenja omogućiti proizvodnju većih količina belih derivata – dizela, benzina i TNG-a i smanjenje ili odustajanje od proizvodnje crnih derivata, pre svega mazuta:

- Sasvim konkretno, za vozače Duboka prerada znači veće količine najkvalitetnijih goriva domaće proizvodnje. Za nas, Duboka prerada znači i novi proizvod, naftni koks, koji se koristi u građevinarstvu i sada se uvozi u Srbiju. Duboka prerada je investicija vredna više od 300 miliona evra. U ovom trenutku u toku je izvođenje predstartnih aktivnosti - naveo je Tjurdenjev.

On je takođe dodao da NIS do kraja godine ima nekoliko prioriteta, pre svega, zdravlje i bezbednost zaposlenih i potrošača, kao i održavanje socijalne stabilnosti zaposlenih koji, kako je ocenio, izuzetno marljivo rade u ovim složenim uslovima. Takođe, kao važan prioritet, Tjurdenjev je naveo i očuvanje  likvidnosti kompanije i obezbeđivanje pozitivnog novčanog toka, koji će omogućiti finansiranje ključnih razvojnih projekata NIS-a.

Tjurdenjev se dotakao i društveno odgovornog aspekta poslovanja kompanije  i podsetio  da je, između ostalog, po početku pandemije, NIS obezbedio 270 tona goriva za humanitarne letove „Er Srbiji“ kojima je u Srbiju dopremljena medicinska oprema i vraćeni naši ljudi iz inostranstva.

(Telegraf.rs/PR)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>