• 0

Nacionalni ponosi bivše Juge izgubili 100 miliona evra: Tri avio-kompanije namučila korona

Predstavnici države su ranije najavili da će pružiti finansijsku podršku nacionalnom prevozniku bilo dokapitalizacijom ili korporativnim obveznicama

  • 0
Er Srbija, Kroacija Erlajnz, Montenegro erlajnz Foto: Tanjug/ER Srbija, Pixabay, Foto: Printscreen/Youtube/ Al Jazeera Balkans

Preostali nacionalni avio-prevoznici iz bivše Jugoslavije imaće rekordne gubitke zbog pandemije koronavirusa, čija se procena kreće do 100 miliona evra. Ukupno.

Većina avio-kompanija takođe je izgubila zaradu i u 2019. godini. Međutim, vlade u svakoj od tri države obvezale su se na pružanje pomoći.

Nacionalni prevoznik Air Serbia, registrovao je više od četrdeset miliona evra direktnih gubitaka kao posledica epidemije koronavirusa Covid-19, pisalo je u saopštenju ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Iz ministarstva navode da će ta cifra rasti nakon što se dodaju indirektni gubici, ali da je zdravstvena kriza pokazala značaj Air Srbije i potrvrdila njen vitalni značaj za našu zemlju jer je kompanija obavljala najveći deo do sada realizovanih humanitarnih i teretnih letova.

Iz minsitarstva navode da se kompanija Air Serbia suočava s dugim putem ka oporavku koji će trajati do 2021. godine. Predstavnici države su ranije najavili da će pružiti finansijsku podršku nacionalnom prevozniku bilo dokapitalizacijom ili korporativnim obveznicama.

Kroacija erlajnz zabeležila je neto gubitak od 23,1 miliona evra tokom prve polovine godine, što je gotovo dvostruko više od gubitka u prvoj polovini 2019. Tokom prvih šest meseci prihod je smanjen za 52,4 odsto.

Kompanija je navela da je prerano procenjivati finansijske posledice, jer je pandemija još uvek u toku, ali navela je da su bile velike. Firma je od države zatražila nešto više od devedeset miliona evra za upravljanje krizom.

Montenegro Airlines takođe oseća efekte pandemije. Kompanija je tokom prve polovine godine izgubila više od petnaest miliona evra prihoda, dok tek treba proceniti ukupne gubitke nastale pandemijom Covid-19.

– Trenutno je nemoguće proceniti gubitke kompanije kao rezultat korona virusa jer pandemija još traje. U svakom slučaju, govorimo o višemilionskom gubitku. Naznaka je da su tokom prve polovine godine prihodi Montenegro Airlinesa smanjeni za 15.110.063 evra, naveo je prevoznik.

Krajem prošlog meseca, crnogorska vlada ubrizgala je 10,4 miliona evra u svog avio-prevoznika kako bi mu osigurala likvidnost.

Video: Ovuda će prolaziti 15 miliona putnika: Radovi na proširenju aerodroma Nikola Tesla

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>